OraNoua.ro
Publicat în 6 aprilie 2016, 18:09 / 178 elite & idei

Liviu Voinea: În opinia noastră, darea în plată ar trebui să fie opțională în viitor

Liviu Voinea: În opinia noastră, darea în plată ar trebui să fie opțională în viitor

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a declarat joi că darea în plată ar trebui să fie opțională în viitor, adică să existe două tipuri de credite, cu dare în plată – mai scumpe și fără dare în plată – mai ieftine.

„Darea în plată, în opinia noastră, ar trebui să fie opțională în viitor. Cu alte cuvinte, să existe două tipuri de credite, cu dare în plată și fără dare în plată, cu costuri și beneficii asumate. Nu dorești și spui de la început cu darea în plată, creditul va fi mai ieftin. Dorești să ai opțiunea dării în plată pe parcurs, creditul va fi mai scump. Ambele opțiuni au costuri și beneficii”, a afirmat Voinea la Comisia juridică a Camerei Deputaților, la dezbaterea proiectului legii dării în plată.

Voinea a adăugat că proiectul de lege trebuie îmbunătățit, iar din el trebuie eliminat programul „Prima casă” pentru a nu afecta garanția statului și pentru a nu afecta accesul la creditare al populației tinere și al celor cu venituri relativ reduse.

„Dacă nu se scoate acest program din lege riscul ca agențiile de rating să reducă ratingul de țară este semnificativ. Noi suntem doar la un nivel deasupra ratingului nerecomandat investițiilor, ceea ce înseamnă că pentru fiecare cetățean, în această ipoteză, vor crește costurile, pentru că va crește costul finanțării datoriei publice. Trebuie, de asemenea, să se mențină un prag pentru eligibilitatea creditului și aici vreau să vă spun că un astfel de prag sau condiții obiective legate de venitul debitorului nu reprezintă o discriminare. Astfel de plafoane sau condiții există în prezent în numeroase legi începând cu Codul fiscal”, a explicat viceguvernatorul BNR.

Liviu Voinea a arătat că un astfel de proiect de lege nu mai există „nicăieri în lume” și că doar în Spania a fost adoptată o variantă care a fost criticată de toate instituțiile europene.

Reprezentantul BNR a precizat că nu sunt 800.000 de români cu credite ipotecare în dificultate de plată, așa cum s-a spus de multe ori, pentru că în România există în total 475.000 de români cu credite imobiliare, din care numai 17.500 sunt în prezent neperformante, adică au restanțe peste 90 de zile.

Ultima ora:

ObservatorAntonel Tănase: Voi vota pentru un sistem complet, pentru confortul psihic și fizic al femeilor și fetelor abuzate

PoliticCristian Andrei: Partide vechi și partide agile

EconomieSergiu Oprescu: Asociația Română a Băncilor a devenit membru afiliat al OECD/ INFE

ExternAmb. Luca Niculescu: La o întâlnire cu Jacques Krabal, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Francofoniei

SocialAntonel Tănase: Voi vota pentru un sistem complet, pentru confortul psihic și fizic al femeilor și fetelor abuzate

EvenimenteVictor Vevera: Executive Blockchain Laboratory al ICI București prezintă cursul pe suport video în limba engleză intitulat “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY: APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS”

CulturaCristina Popescu: Europa 2021. Specii naționale pe cale de dispariție

EditorialGeorge Butunoiu: Hard Working ManagersClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe