OraNoua.ro
Publicat în 14 mai 2014, 16:23 / 167 elite & idei

Liviu Voinea: Mă aștept la o creștere economică de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru

Liviu Voinea: Mă aștept la o creștere economică de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru

Economia României a înregistrat o creștere economică de cel puțin 3,5% în primul trimestru, având în vedere datele referitoare la producția industrială și consum, apreciază ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Mâine (joi — n.r.) se vor publica rezultatele pe primul trimestru și acum îmi iau pălăria de ministru și mi-o pun pe cea de analist, ceea ce am fost anterior, iar pe baza datelor despre producția industrială și consum, care sunt deja publicate pentru primul trimestru, eu mă aștept la o creștere de cel puțin 3,5% pentru primul trimestru”, a declarat Liviu Voinea, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de la Varșovia.

Acesta a spus că, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creștere economică de cel puțin 4% pentru întregul an 2014.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, România este diferită, în sensul bun al cuvântului, de restul piețelor emergente, pentru că are un deficit de cont curent redus, nu depinde de gazul rusesc decât într-o măsură redusă, are o creștere economică solidă și să urmează să intre în zona euro în 2019.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creștere economică de 2,2% pentru acest an.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a îmbunătățit din nou previziunile privind creșterea economică a României în 2014 și 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, față de de 2,3% și respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internațional estimează că, în acest an, România va înregistra o creștere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe