Adriana
Publicat în 18 ianuarie 2017, 14:26 / 91 elite & idei

Liviu Voinea: Nevoia de finanțare a statului în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil

Liviu Voinea: Nevoia de finanțare a statului în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil
+ Observator

Trimisul special al AGERPRES, Florin Bărbuță, transmite: Nevoia de finanțare a țării în acest an este în jur de 9% din PIB, ceea ce este sustenabil, iar România are o imagine macroeconomică bună, a declarat miercuri viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, în cadrul „The Central Eastern European Forum”, organizat de Euromoney.

„Conform ultimului raport de stabilitate financiară, considerăm că factorii externi reprezintă un risc la adresa stabilității financiare. Există Brexitul, alegerile din mai multe țări europene, ceea ce reprezintă riscuri în ceea ce privește creșterea, la fel și în ceea ce privește inflația. Noi creștem cu circa 5% pe an, cel puțin anul trecut, ceea ce este peste potențial, dar nu este nesustenabil. Vedem doar o deteriorare moderată pe deficitul de cont curent, în termeni de procent din PIB, pentru 2016 probabil terminăm anul cu 2% din PIB. Da, este dublu față de anul anterior dar comparativ cu perioada precriză, de 13% din PIB, nu e comparație. În termeni de inflație, avem una negativă cu ajutorul nivelului scăzut al TVA. Nu avem deflație, deficitul bugetar a fost de sub 3% din PIB anul trecut, iar noul guvern s-a angajat să îl păstreze la fel pentru acest an. Datoria publică este sub 40% din PIB, mai exact la 38%. Deci, per total, este o bună imagine macroeconomică și trebuie să fim atenți și să încercăm să contracarăm factorii externi. Nevoia de finanțare este probabil în jur de 9% din PIB în acest an, deci este sustenabil”, a spus Voinea.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante a scăzut la 9,6% iar împrumuturile în moneda locală cresc repede.

„Rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii doi ai de la 22%, la 9,6%. Noile credite în moneda locală cresc repede, ceea ce înseamnă că dobânda este atractivă, rezervele internaționale au crescut comparativ cu un an înainte în pofida reducerii rezervelor minime obligatorii”, a spus viceguvernatorul BNR.

Referitor la adoptarea monedei unice europene, Voinea a precizat că România îndeplinește majoritatea criteriilor din 2014, cu excepția inflației care se află la un nivel prea scăzut. Mai este, însă, „de lucrat”, potrivit viceguvernatorului băncii centrale, la indicatorii de convergență reală.

„România îndeplinește criteriile să adopte euro. Îndeplinește aceste criterii din 2014, cu excepția inflației, în ultimele luni, pentru că este prea scăzută, nu pentru că e prea mare. În ceea ce privește indicatorii de convergență reală, încă mai e de lucrat. Cred că politica noastră monetară a lucrat bine până acum. Accesul la uniunea monetară nu este o problemă de politică monetară, ci o decizie politică, decizie economică și una tehnică”, a mai arătat Liviu Voinea.

El a spus că, pe termen scurt, impactul FED (banca centrală a SUA — n.r.) și al politicilor Băncii Centrale Europene pe inflația din România este unul moderat.

„Pe termen scurt, impactul FED și al politicilor BCE pe inflația din România este moderat. (…) În ceea ce privește directa contagiune din factorii externi, de exemplu în termeni de expunere la dolarul american, populația și firmele au o expunere foarte limitată. Cred că 3% din totalul împrumuturilor companiilor sunt în dolari și 0,2% din cele pentru populație. De asemenea, și în bilanțul băncilor este o expunere mică. Pentru euro, desigur, este o expunere mai mare, respectiv de 43%, ceea ce este o scădere de 70% față de anul trecut”, a arătat oficialul BNR.
http://www.agerpres.ro/economie/2017/01/18/voinea-bnr-nevoia-de-finantare-a-statului-in-acest-an-este-in-jur-de-9-din-pib-ceea-ce-este-sustenabil-13-29-27

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe