Adriana
Publicat în 17 ianuarie 2018, 16:13 / 144 elite & idei

Liviu Voinea: Noi deja am semnalat că vrem o volatilitate limitată a ratelor de dobândă la lei. În aceste condiţii, cursul ar putea avea o volatilitate mai ridicată, dar asta nu înseamnă neapărat o depreciere mai mare

Liviu Voinea: Noi deja am semnalat că vrem o volatilitate limitată a ratelor de dobândă la lei. În aceste condiţii, cursul ar putea avea o volatilitate mai ridicată, dar asta nu înseamnă neapărat o depreciere mai mare
+ Observator

Liviu Voinea, viceguvernator BNR, le-a declarat investitorilor prezenţi la conferinţa Euromoney de la Viena că BNR a început un nou ciclu de politică monetară mai strânsă pentru a face faţă inflaţiei.

În acest context el a spus că BNR deja a semnalat clar că vrea o volatilitate mai redusă a ratelor de dobândă la lei, iar acest lucru se vede prin îngustarea coridorului de fluctuaţie între un minim de 1% pe an şi maximum 3% pe an.

Limitarea volatilităţii dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuaţie mai mare a cursului leu-euro.

Această fluctuaţie nu înseamnă o stradă cu un singur sens, adică o să vedem numai o depreciere a cursului, a menţionat Voinea.

În acest moment, pe piaţa românească 62% din totalitatea creditelor acordate sunt în lei, faţă de acum zece ani, când 70% din creditele acordate erau în valută.

Datorită acestui lucru, BNR urmăreşte acum mai mult evoluţia dobânzilor la lei şi mai puţin se concentrează pe curs.

După trei ani în care inflaţia anuală a fost de 1% sau chiar sub, din toamna anului trecut inflaţia a inceput să crească, ajungând la 3,3% pe tot anul 2017. Estimările indică un nivel asemănător şi în 2018.

Săptămâna trecută, BNR a majorat rata de politică monetară de la 1,75% la 2% pe an, aliniindu-se astfel dobânzilor de pe piaţa interbancară, unde Robor la trei luni, indicatorul de referinţă folosit pentru creditele în lei, a urcat la peste 2% de la 0,6%, în vara lui 2017.

http://www.zf.ro/profesii/liviu-voinea-viceguvernator-bnr-semnalat-vrem-volatilitate-limitata-ratelor-dobanda-lei-aceste-conditii-cursul-ar-putea-avea-volatilitate-ridicata-asta-inseamna-neaparat-depreciere-mare-16929850

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe