Adriana
Publicat în 28 noiembrie 2012, 12:34 / 96 elite & idei

Liviu Voinea: Reformarea Fiscului ar putea urca încasările la buget la 36% din PIB

Liviu Voinea: Reformarea Fiscului ar putea urca încasările la buget la 36% din PIB
+ Observator

Reformarea Fiscului ar putea aduce anual venituri suplimentare de 1% din PIB, a declarat marţi Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la emisiunea ZF LIVE.

„Există un program al Băncii Mondiale de reformare a ANAF-ului. Culmea este că în Bulgaria, de exemplu, implementarea a durat şase ani, în loc de trei ani, dar în fiecare din aceşti şase ani au crescut încasările cu 1% din PIB. Este important să spunem că nu o să ne bazăm pe aceste incăsări fiscale atunci când facem bugetul. Este însă foarte plauzibil să se întâmple şi la noi. La sfârşitul guvernării viitoare am putea avea încasări de 36% din PIB numai prin reformarea ANAF”, a declarat Voinea.

Secretarul de stat a precizat că proiectul se află în faza finală de definire şi urmează să fie aprobat de consiliul de administraţie al Băncii Mondiale, cel mai probabil, în luna decembrie. Implementarea reformei Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) va începe anul viitor şi va dura circa trei ani.

Consultanţii fiscali susţin că statul trebuie să îmbunătăţească atât legislaţia cât şi procesul de colectare a taxelor şi impozitelor.

„Ne-am dori să existe o strategie în ceea ce priveşte fiscalitatea. Două lucruri: modernizarea Codului Fiscal, care împlineşte 10 ani şi care a cunoscut modificări succesive în ultimii 3-4 ani, care l-au făcut să devină un document extrem de greoi şi dificil de folosit. O altă componentă este modernizarea administraţiei fiscale. Este o componentă şi combaterea evaziunii fiscale, însă importantă este colectarea acestor taxe”, a precizat Ionuţ Simion.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor, potrivit Mediafax.

Articol publicat pe www.gandul.info

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe