Adriana
Publicat în 28 noiembrie 2012, 12:34 / 119 elite & idei

Liviu Voinea: Reformarea Fiscului ar putea urca încasările la buget la 36% din PIB

Liviu Voinea: Reformarea Fiscului ar putea urca încasările la buget la 36% din PIB
+ Observator

Reformarea Fiscului ar putea aduce anual venituri suplimentare de 1% din PIB, a declarat marţi Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la emisiunea ZF LIVE.

„Există un program al Băncii Mondiale de reformare a ANAF-ului. Culmea este că în Bulgaria, de exemplu, implementarea a durat şase ani, în loc de trei ani, dar în fiecare din aceşti şase ani au crescut încasările cu 1% din PIB. Este important să spunem că nu o să ne bazăm pe aceste incăsări fiscale atunci când facem bugetul. Este însă foarte plauzibil să se întâmple şi la noi. La sfârşitul guvernării viitoare am putea avea încasări de 36% din PIB numai prin reformarea ANAF”, a declarat Voinea.

Secretarul de stat a precizat că proiectul se află în faza finală de definire şi urmează să fie aprobat de consiliul de administraţie al Băncii Mondiale, cel mai probabil, în luna decembrie. Implementarea reformei Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) va începe anul viitor şi va dura circa trei ani.

Consultanţii fiscali susţin că statul trebuie să îmbunătăţească atât legislaţia cât şi procesul de colectare a taxelor şi impozitelor.

„Ne-am dori să existe o strategie în ceea ce priveşte fiscalitatea. Două lucruri: modernizarea Codului Fiscal, care împlineşte 10 ani şi care a cunoscut modificări succesive în ultimii 3-4 ani, care l-au făcut să devină un document extrem de greoi şi dificil de folosit. O altă componentă este modernizarea administraţiei fiscale. Este o componentă şi combaterea evaziunii fiscale, însă importantă este colectarea acestor taxe”, a precizat Ionuţ Simion.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor, potrivit Mediafax.

Articol publicat pe www.gandul.info

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe