OraNoua.ro
Publicat în 13 aprilie 2016, 16:15 / 287 elite & idei

Liviu Voinea: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit – 2015 e primul an din ultimii opt, în care capitalul străin a investit din profituri în România

Liviu Voinea: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit – 2015 e primul an din ultimii opt, în care capitalul străin a investit din profituri în România

Profitul reinvestit a revenit pe plus în 2015, având o contribuție pozitivă la fluxurile de investiții străine directe, pentru prima dată de la declașarea crizei, a arătat joi Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), la prezentarea raportului semestrial privind stabilitatea financiară.

”Pentru prima oară după opt ani, după momentul declanșării crizei, profitul reinvestit a revenit pe plus, adică a contribuit la suma totală a investițiilor străine directe. Investițiile străine directe se compun din investiția efectivă – aport de capital -, profit reinvestit și împrumut intra-firmă.

Timp de opt ani, profitul reinvestit a contribuit negativ la investițiile străine directe, adică s-au scos bani. În 2015, banii obținuți, profitul obținut în România a fost reinvestit în România. Aceasta este o evoluție foarte importantă”, a declarat Liviu Voinea.

profit reinvestit

Sursă: Raport asupra stabilității financiare, aprilie 2016// Banca Națională a României (BNR)

Evoluția profitului reinvestit în 2015 semnalează ”o creștere a încrederii investitorilor nerezidenți în economia locală”, se arată în Raportul asupra stabilității financiare, publicat joi de BNR.

În document se precizează totodată că a avut loc o ușoară reducere a creditelor intra-grup, în timp ce investițiile de portofoliu au înregistrat în 2015 ieșiri nete ordonate, reprezând prima ajustare de acest tip din 2008 până în prezent.

Guvernul a decis în 2014 să sprijine investițiile prin introducerea scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit.

Totodată, Codul Fiscal ce a intrat în vigoare la începutul acestui an prevede o extindere a sferei de echipamente tehnologice scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit.

Anul trecut, un număr de 2.365 de companii au fost scutite de plata unei sume de 179,4 milioane de lei reprezentând impozitul reinvestit în 2014, potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la solicitarea cursdeguvernare.ro. Informațiile centralizate privind profitul reinvestit în anul 2015 vor fi disponibile după termenul de 25 martie, data limită pentru depunerea declației D101.

Scutirea de impozitul pe profitul reinvestit a intrat în vigoare în iulie 2014 și se va aplica până la finele acestui an. Ministerul Finanțelor susține că nu s-a luat încă o decizie cu privire la menținerea acestei facilități fiscale pe viitor.

Companii sunt scutite de profitul reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice.

Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din ”Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe”, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorAntonel Tănase: Voi vota pentru un sistem complet, pentru confortul psihic și fizic al femeilor și fetelor abuzate

PoliticCristian Andrei: Partide vechi și partide agile

EconomieSergiu Oprescu: Asociația Română a Băncilor a devenit membru afiliat al OECD/ INFE

ExternAmb. Luca Niculescu: La o întâlnire cu Jacques Krabal, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Francofoniei

SocialAntonel Tănase: Voi vota pentru un sistem complet, pentru confortul psihic și fizic al femeilor și fetelor abuzate

EvenimenteVictor Vevera: Executive Blockchain Laboratory al ICI București prezintă cursul pe suport video în limba engleză intitulat “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY: APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS”

CulturaCristina Popescu: Europa 2021. Specii naționale pe cale de dispariție

EditorialGeorge Butunoiu: Hard Working ManagersClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe