OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 14:10 / 274 elite & idei

Liviu Voinea: Situația macroeconomică e bună, dar riscurile la adresa stabilității financiare sunt semnificative; prudența este esențială

Liviu Voinea: Situația macroeconomică e bună, dar riscurile la adresa stabilității financiare sunt semnificative; prudența este esențială

România se află într-o situație macroeconomică bună însă riscurile la adresa stabilității financiare sunt semnificative și este esențială o conduită prudentă a mixului de politici macroeconomice, reiese din Raportul asupra stabilității financiare prezentat, marți, de viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea.

„România are o creștere economică ridicată, un deficit de cont curent sustenabil, o datorie externă în scădere. A crescut numărul de salariați, s-a majorat venitul populației, a continuat să crească competitivitatea exporturilor mediu și ridicat intensiv
tehnologic. (…) Deși situația macroeconomică e bună, riscurile la adresa stabilității financiare sunt semnificative și este esențială o conduită prudentă a mixului de politici macroeconomice”, a explicat viceguvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, economia României a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere la nivel european. „Principalul factor de creștere economică a fost accelerarea consumului populației, datorită creșterilor salariale și a măsurilor de relaxare fiscală. Exportul net de bunuri și servicii și-a majorat contribuția negativă la dinamica PIB, dar este în limite”, a explicat Voinea.

Conform oficialului BNR, creșterea economica este sustenabilă, în sensul acoperirii excesului de cerere preponderent
din oferta interna.

În același timp, riscul de contagiune din sectorul bancar a continuat să se reducă, diminuarea finanțării externe fiind compensată prin creșterea depozitelor locale, solvabilitatea sectorului bancar este ridicată, lichiditatea continuă să fie adecvată, iar
profitabilitatea s-a consolidat.

Totodată, băncile au continuat să își curețe bilanțul de credite neperformante, rata acestora ajungând la 10%, stocul de credite în lei este majoritar și tendința este de consolidare, mai reiese din raportul BNR.

În plus, banca centrală susține că riscul privind construcția și execuția bugetară în anul 2016 s-a materializat parțial, în
sensul în care deficitul bugetar, la finalul anului, va fi mai mare decât în 2015, dar probabil mai mic decât nivelul prevăzut inițial.

„Consolidarea politicilor bugetare responsabile, prin asigurarea unei previzibilități sporite în materie de reglementare, precum și evitarea unui comportament prociclic al mix-ului de politici macroeconomice sunt elemente esențiale pentru menținerea echilibrelor economice și sprijinirea stabilității financiare în perioada următoare”, se subliniază în raport.

Cu toate acestea, riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente se menține la un nivel ridicat, din cauza incertitudinii ridicate cu privire la creșterea economică pe plan global, accentuării tensiunilor geopolitice la nivel global și evoluțiilor modeste ale principalelor țări emergente (China, Brazilia, Rusia).

„Romania are în prezent o poziție stabilă: nevoia de finanțare externă este gestionabilă, riscul de finanțare este redus, costurile de finanțare sunt scăzute, riscul de contagiune este redus, iar rezerva financiară în valută la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice este consistentă. Cu toate acestea, țara noastră poate resimți presiuni dacă investitorii își schimbă brusc percepția privind economiile emergente”, a mai spus Voinea.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe