Adriana
Publicat în 12 martie 2012, 22:45 / 240 elite & idei

Luca Niculescu, despre Sarkozy si imigranti

Luca Niculescu, despre Sarkozy si imigranti

Nicolas Sarkozy îi ia în vizor pe imigranţi. Actualul preşedinte francez şi candidat la alegerile din aprilie vrea ca numărul străinilor care vin să se instaleze în Franţa să fie redus la jumătate. Declaraţiile sale pe această temă au stârnit reacţii aprinse din partea stângii.

În 2007, Nicolas Sarkozy anunţa deja că vrea să controleze mai bine numărul străinilor care vin în Franţa. Ei bine, nu a reuşit prea mult. Numărul celor care se instalează în fiecare an pe teritoriul Hexagonului este în continuare de aproximativ  200 de mii. Preşedintele, care azi e din nou candidat, vrea ca în mandatul următor, numărul străinilor să scadă la 100 de mii pe an. „Sunt prea mulţi străini pe teritoriul ţării noastre„, spune Sarkozy, care crede că sistemul francez de integrare a ajuns să funcţioneze din ce în ce mai rău, „deoarece e din ce în ce mai greu să găseşti pentru străini case, şcoli şi locuri de muncă„. Ca urmare, el doreşte condiţii mai aspre pentru întregirea familiilor şi pentru acordarea de vize celor căsătoriţi cu cetăţeni francezi.

Declaraţiile sale deranjează stânga politică de la Paris. Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande consideră că şeful statului dă dovadă de incoerenţă, întrucât „acum câteva luni dorea creşterea numărului de imigranţi economici, iar azi vrea să îl reducă„.

Cel mai şocat pare a fi însă eurodeputatul ecologist, Daniel Cohn Bendit, unul dintre politicienii cei mai cunoscuţi din Franţa. El spune că declaraţiile lui Sarkozy sunt pur şi simplu „umilitoare” pentru milioane de persoane. „E periculos ce spune Sarkozy. În perioadă de criză, oamenilor le este frică şi încep să caute ţapi ispăşitori. Un preşedinte responsabil, un om politic responsabil nu are voie să spună că sunt prea mulţi străini în Franţa„, s-a revoltat Daniel Cohn-Bendit.

Articol postat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe