Adriana
Publicat în 12 martie 2012, 22:45 / 270 elite & idei

Luca Niculescu, despre Sarkozy si imigranti

Luca Niculescu, despre Sarkozy si imigranti

Nicolas Sarkozy îi ia în vizor pe imigranţi. Actualul preşedinte francez şi candidat la alegerile din aprilie vrea ca numărul străinilor care vin să se instaleze în Franţa să fie redus la jumătate. Declaraţiile sale pe această temă au stârnit reacţii aprinse din partea stângii.

În 2007, Nicolas Sarkozy anunţa deja că vrea să controleze mai bine numărul străinilor care vin în Franţa. Ei bine, nu a reuşit prea mult. Numărul celor care se instalează în fiecare an pe teritoriul Hexagonului este în continuare de aproximativ  200 de mii. Preşedintele, care azi e din nou candidat, vrea ca în mandatul următor, numărul străinilor să scadă la 100 de mii pe an. „Sunt prea mulţi străini pe teritoriul ţării noastre„, spune Sarkozy, care crede că sistemul francez de integrare a ajuns să funcţioneze din ce în ce mai rău, „deoarece e din ce în ce mai greu să găseşti pentru străini case, şcoli şi locuri de muncă„. Ca urmare, el doreşte condiţii mai aspre pentru întregirea familiilor şi pentru acordarea de vize celor căsătoriţi cu cetăţeni francezi.

Declaraţiile sale deranjează stânga politică de la Paris. Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande consideră că şeful statului dă dovadă de incoerenţă, întrucât „acum câteva luni dorea creşterea numărului de imigranţi economici, iar azi vrea să îl reducă„.

Cel mai şocat pare a fi însă eurodeputatul ecologist, Daniel Cohn Bendit, unul dintre politicienii cei mai cunoscuţi din Franţa. El spune că declaraţiile lui Sarkozy sunt pur şi simplu „umilitoare” pentru milioane de persoane. „E periculos ce spune Sarkozy. În perioadă de criză, oamenilor le este frică şi încep să caute ţapi ispăşitori. Un preşedinte responsabil, un om politic responsabil nu are voie să spună că sunt prea mulţi străini în Franţa„, s-a revoltat Daniel Cohn-Bendit.

Articol postat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe