Matei Bogdan
Publicat în 11 martie 2020, 15:07 / 37 elite & idei

Luca Niculescu i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac distincția națională conferită de către Președintele României, Klaus Iohannis

Luca Niculescu i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac distincția națională conferită de către Președintele României, Klaus Iohannis

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac distincția națională conferită de către Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ambasada României la Paris, joi.

Considerată un „fenomen literar”, tânăra autoare a fost recompensată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A „Literatură”, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creației literare, pentru talentul și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activității, dobândind recunoaștere la nivel european”.

La eveniment a fost prezent fotograful Octav Drăgan, care a susprins în imagini întreaga cermenoie:

În alocuțiunea sa, ambasadorul Luca Niculescu a reamintit că Tatiana Țîbuleac, născută la Chișinău, a câștigat anul trecut Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, pentru România, cu romanul „Grădina de sticlă”.

Concursul, la care au participat 108 scriitori din 37 de țări, acordă premii tinerelor talente literare din Europa și evidențiază bogăția literaturii europene contemporane.

De altfel, ceremonia de decorare a avut loc cu ocazia lansării acestui volum în limba franceză, „Le jardin de verre” (traducere Philippe Loubière, Editions des Syrtes), prezentarea cărții fiind moderată de către jurnalista literară Cristina Hermeziu.

Tatiana Țîbuleac a mulțumit pentru distincția primită din partea statului român, pe care o consideră un adevărat „gest de prietenie” și a dedicat-o tatălui său, pe care l-a pierdut de curând.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea de Stat din Chișinău, Tatiana Țîbuleac a devenit cunoscută mai întâi ca jurnalistă, în Republica Moldova. În 2017 a scris primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, volum care a primit numeroase premii literare în România și Republica Moldova, fiind tradus în franceză și spaniolă.

www.europafm.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe