Adriana
Publicat în 3 aprilie 2012, 11:42 / 534 elite & idei

Luca Niculescu, laureat al premiului GADIF pentru jurnalistul francofon al anului 2012

Luca Niculescu, laureat al premiului GADIF pentru jurnalistul francofon al anului 2012

Pentru a da curs deciziilor luate cu ocazia celui de-al XIII-lea Summit al Francofoniei de la Montreux, Reprezentanţii Statelor, Guvernelor şi Instituţiilor francofone din România au decis în decembrie 2011 sa-şi instituţionalizeze cooperarea deja existentă, prin crearea Grupului GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Institutelor francofone în România). Misiunea grupului GADIF constă în susţinerea obiectivelor Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, respectiv apărarea şi promovarea limbii franceze ca limbă comună, a valorilor ei (diversitate culturală, lingvistică, drepturile omului etc.) şi intensificarea sinergiilor între activităţile membrilor ei în România. De asemenea, grupul GADIF şi-a propus ca în fiecare an să acorde Ť Premiul GADIF ť unei personalităţi care a contribuit, prin domeniul ei de activitate, la promovarea limbii franceze si a valorilor ei. Cu ocazia Sărbătorii oficiale a Francofoniei la Bucureşti, şi pentru a marca în mod deosebit primul an al existenţei sale, grupul GADIF a decis să acorde în mod excepţional trei premii: unul unei personalităţi pentru întreaga sa activitate, cel de-al doilea unei personalităţi din mass-media şi cel de-al treilea unei personalităţi din lumea business-ului. Laureaţii sunt următorii:
Premiul GADIF şi AUF pentru Personalitatea francofonă 2012: acordat domnului Ioan Pânzaru, de către ES Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei şi domnul Abderrahmane Rida, Director al Biroul Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa centrală şi orientală.
Director al Departamentului de franceză, prodecan al Facultăţii de limbi şi literaturi străine, director al Centrului de limbi moderne, prorector, domnul Ioan PÂNZARU a ocupat funcţia de rector al Universităţii Bucureşti din 2005 până în 2011. Profesor dinamic, exigent, dovedind o mare deschidere, este autorul a numeroase articole şi lucrări ştiinţifice în domeniul său de specialitate, respectiv literatura medievală. Indiferent de funcţiile ocupate, domnul PÂNZARU şi-a adus întotdeauna contribuţia desăvârşită în cadrul cooperării cu Ambasadele şi Instituţiilor francofone prezente în România şi nu a pregetat să depună toate eforturile în promovarea Francofoniei şi a învăţământului în limba franceză. Astăzi animă cu forţă şi dinamism asociaţia personalităţilor din România distinse cu ordinul Palmelor Academice.
Premiul GADIF pentru jurnalistul francofon 2012: acordat domnului Luca Niculescu de către doamna Fabienne Reuter, Delegată Wallonie-Bruxelles şi domnul David Bongard, şef al Antenei Regionale pentru ţările din Europa Centrală şi Orientală a OIF.
Absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti, domnul Luca Niculescu este titular al unei diplome DESS de master în Jurnalism European al Centrului Universitar de Jurnalism European de la Strasbourg / ULB Bruxelles. Din 2000 este redactor şef la Radio France Internationale (RFI), unde animă în prezent o echipă de 15 jurnalişti. De la 1 martie realizează emisiunea Ť 24 într-o oră ť pe canalul Digi 24. Este aşadar un jurnalist specialist atât în presa scrisă francofonă cât şi audio-vizuală. Fin analist politic, respectuos cu interlocutorii săi, sensibil şi exigent în întrebările pe care le adresează, dar mereu amabil şi foarte deschis, Luca Niculescu furnizează informaţii de calitate, respectând canoanele etice şi deontologice.
Premiul GADIF pentru antreprenorul francofon 2012: acordat domnului Bogdan Herea de către ES Jean-Hubert Lebet, Ambasador al Elveţiei şi Preşedinte GADIF şi domnul Jacques Reber, Director al Nestlé România et Preşedinte al Camerei de Comerţ Elveţia-România.
Bogdan Herea şi-a efectuat studiile obligatorii în România, urmând apoi cursurile Liceului ‘Mihai Viteazu’ din Bucureşti. Din 1993 s-a dedicat informaticii în cadrul Institutul Naţional de ?tiin?e Aplicate – INSA – din Lyon / Franţa, pe care l-a absolvit în 1998. şi-a început cariera profesională în Franţa, ca şef de proiect în informatică şi a revenit în România în 2005, mai precis, la Cluj-Napoca. Aici a fondat Ť Pi Technologies ť, o societate activă pe piaţa serviciilor informatice, având ca angajaţi cca. 80 de specialişti. În 2011 devine
co-fondator al Ť Tapptic SRL ť din Cluj, companie care dezvoltă aplicaţii pentru I-phone şi alte aparate de telefonie mobilă. Bogdan Herea a ştiut să profite de formarea sa profesională în străinătate şi de cunoaşterea limbii franceze pentru a dezvolta cu succes o activitate economică în România.

Articol publicat pe www.agerpres.ro

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe