Adriana
Publicat în 6 noiembrie 2012, 14:39 / 127 elite & idei

Luca Niculescu: Michelle vs. Ann: totul le separă

Luca Niculescu: Michelle vs. Ann: totul le separă
+ Observator

Michelle Obama şi Ann Romney, soţiile celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale de marţi, 6 noiembrie, din SUA, sunt angajate din plin în lupta electorală. Totul le separă: personalitatea, originile, convingerile politice. Fiecare dintre ele are însă o sarcină grea de îndeplinit: să îi convingă pe americani că soţul său va fi cel mai bun preşedinte.

Una pare puternică şi sigură pe ea. Cealaltă e fragilă și întotdeauna gata să izbucnească în plâns. După cum scrie revista franceză Le Nouvel Observateur, într-o țară care nu îi apreciază pe perdanți, Michelle Obama a devenit „atuu-ul numărul 1 al unui președinte uzat  de criză, războaie și compromisuri„. Şi asta deoarece Michelle nu este numai prima doamnă a Statelor Unite. Este și femeia cea mai puternică din lume, după cum scria revista Forbes, este „cealaltă Obama„, un apelativ care dă de înțeles că, la fel ca Hillary Clinton, ar putea visa la un moment dat la un destin național. E un orator excelent, capabilă să transmită emoții puternice și să facă o sală să vibreze. „O adevărată Jackie Kennedy neagră„, după cum notează un observator.

În fața ei o găsim pe Ann Romney, 63 de ani și mamă a cinci băieți, căreia i-a trebuit mult curaj pentru a ieși din reținerea sa și pentru a se lansa în arena politică. Pentru a trezi compasiunea americanilor nu și-a ascuns maladiile de care suferă sau a suferit: scleroză în plăci sau cancerul de sân. Două boli teribile pe care le tratează și prin hippo-terapie, adică prin intermediul cailor, fiind foarte des prezentă în centrele de echitație. Momentul în care s-a făcut remarcată a fost Convenția Republicană din august, când, în discursul ținut, a încercat să stârnească simpatia americanilor pentru soțul ei miliardar. „Nimeni nu va lucra mai greu decât el„, a spus Ann Romney, „nimeni nu va depune mai mult efort pentru ca lucrurile să fie mai bune în această țară. Acest bărbat nu va eșua„, a rostit ea.

 Cine impresionează mai tare?

Cele mai multe americance nu se regăsesc însă în această doamnă de familie bună, fata unui industriaș din Detroit, care a fost și primarul orașului. Povestea lui Michelle Obama este  pentru unii mai impresionantă decât cea a lui Ann Romney. Născută într-un ghetou din Chicago, fata unui modest slujbaș municipal, îndatorându-se ca să termine studiile, Michelle Obama încarnează pentru mulți visul american, într-o țară în care până nu de mult succesul era rezervat în primul rând albilor.

Cele două femei trebuie să le seducă în primul rând pe alegătoare și aici Michelle Obama pare mai bine plasată. 55% dintre americance l-ar vota pe Obama, doar 37 de procente pe Romney. Americancele de clasă mijlocie acceptă cu greu pasiunea lui Ann Romney pentru mașini scumpe și cai de rasă. Sondajele arată că dacă primele doamne ar fi cele care ar candida, Michelle Obama ar învinge-o fără mari probleme pe Ann Romney. Dar nu candidează ele, ci soții lor.

 

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe