Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 23:45 / 186 elite & idei

Luca Niculescu: ”S-a ajuns la o prezență record la votul din Franța. Sprijinul comunității românești a fost esențial”

Luca Niculescu: ”S-a ajuns la o prezență record la votul din Franța. Sprijinul comunității românești a fost esențial”

În Franța, ca în alte țări în care locuiesc comunități importante de români, prezența la vot a atins un nivel record. Ambasadorul la Paris Luca Niculescu a explicat pentru Libertatea, chiar în ziua votului, cum a fost posibil acest lucru și cine sunt românii care au dat o mână de ajutor la organizarea alegerilor. În total, în turul doi, au votat în Franța 45.188 de români, mult peste cifra finală din turul întâi – aproape 30.000.

Schimbarea legii și sprijinul comunității române din Franța au fost esențiale pentru prezența record la vot din turul doi al alegerilor prezidențiale. Au existat români care și-au lăsat treburile pentru a veni să dea o mână de ajutor la organizarea votului. În premieră, au existat două secții de vot în Corsica și una la Monaco. Primarii și politicienii locali sunt atenți la felul în care votează românii, care sunt și potențiali participanți la alegerile locale franceze. Este clar că prezența la vot din turul doi va stabili un nou record pentru Franța. Care este explicația? Au venit mai mulți români în Franța sau numărul de secții a fost decisiv? Sunt mai multe explicații, cred. Avem o lege nouă. Procedura de votare a fost simplificată, nu mai e nevoie, de exemplu, să completezi declarații pentru listele suplimentare, care luau timp. De asemenea, se votează timp de trei zile, sunt mai mulți membri în secțiile de votare, mai multe ștampile, aproape toți membrii sunt și operatori de tablete, așa că procesul este rapid, fluid. Evident, contează și că numărul de secții e mai mare. Ambasada a dus o campanie de informare cu privire la alegerile prezidențiale, pe mai multe canale de comunicare. Au fost întâlniri cu reprezentanții comunității românești, au fost informați în mod constant și au dorit și să se implice în acest efort important. Toate aceste elemente au făcut, cred, să se ajungă într-adevăr la un număr record de români care votează în Franța. Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris:

Cât de importanți au fost voluntarii în activitatea de organizare a secțiilor? Când vorbim despre voluntari, vreau să mă gândesc la toți cei care ne-au sprijinit în organizarea procesului de votare. Pentru că lucrăm, împreună cu autoritățile din centrală MAE și cu cei de la BESVS de luni de zile pentru aceste alegeri iar sprijinul comunității românești din Franța a fost esențial.

Românii de aici ne-au ajutat să identificăm mai bine locurile unde pot fi amplasate secții, câteodată au găsit sedii unde să putem organiza birouri de vot, am discutat despre durata procesului de votare, ne-am bazat pe ei pentru a completa numărul membrilor din secții sau pentru a sta la intrarea în secțiile de vot ca să dea lămuriri privind procesul de votare. Și vreau să le mulțumesc mult pentru sprijin și implicare.

Românii care și-au lăsat munca pentru a organiza votul Cine sunt acești români care s-au implicat? Cu ce se ocupă? După cum știți, comunitatea românească din Franța e foarte diversă, la fel sunt și cei care s-au implicat în procesul de vot: aș spune că vin din toate orizonturile sociale și profesionale.
Sau o arhitectă, care, tot așa, și-a luat liberă ziua de vineri tot pentru a se ocupa de o secție de vot. Sau membrii comunităților religioase care au difuzat mesajele privind secțiile și procesul de votare către românii care veneau la slujbe. Au existat incidente sau nemulțumiri din partea unor votanți? Am primit zilele acestea multe mesaje de mulțumire. Procesul de vot a fost rapid, dura cam un minut din momentul în care intrai până ieșeai din secție. Apoi, practic nu au existat cozi, indiferent de ora la care veneai să votezi.
Evident că românii au apreciat și cred că și acesta e unul dintre motivele pentru care prezența a fost mai mare: am văzut oameni care nu votaseră în primul tur și care veneau la al doilea, tocmai pentru că auziseră că se votează repede.
Pentru prima dată, două secții în Corsica Aveți câteva exemple de secții izolate sau înființate în locuri insolite? Da. De exemplu, Consulatul de la Marsilia a înființat două secții în Corsica. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. De ce două? Pentru că pentru un locuitor din nordul insulei e greu de ajuns în sud că să voteze. Și o altă premieră: înființarea unei secții la Monaco, o țară în care locuiesc câteva sute de români, dar unde au putut veni la vot și români care stau în Italia sau în sudul Franței.
Pentru prima dată, două secții în Corsica Aveți câteva exemple de secții izolate sau înființate în locuri insolite? Da. De exemplu, Consulatul de la Marsilia a înființat două secții în Corsica. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. De ce două? Pentru că pentru un locuitor din nordul insulei e greu de ajuns în sud că să voteze. Și o altă premieră: înființarea unei secții la Monaco, o țară în care locuiesc câteva sute de români, dar unde au putut veni la vot și români care stau în Italia sau în sudul Franței.
Mulți primari au venit să vadă cum se desfășoară votul. Primarul din Le Blanc-Mesnil de exemplu, unde trăiesc câteva mii de români, a venit atât în turul întâi, cât și în turul al doilea, în fiecare zi, pentru a discuta cu membrii secțiilor de vot și cu românii care veniseră să voteze. Sunt gesturi apreciate de românii care locuiesc acolo pentru că primarii sunt și primarii lor.
Votul românilor, o miză pentru alegerile locale din Franța Cum privește Franța scrutinul din România? Există așteptări, interes, în presă sau în zona autorităților? România e o țară europeană, e o țară semnificativă la nivelul UE, e o țară care are o relație specială cu Franța și întotdeauna a existat interes pentru alegerile de la noi.
Sunt între 300 și 400 de mii de români în Franța și, pentru alegerile locale, votul lor reprezintă o miza. Că să voteze însă la alegerile locale din Franța, românii trebuie să se înscrie pe listele primăriilor din orașele în care locuiesc. Cu cât mai mulți români vor fi pe listele locale de vot franceze, cu atât vocea lor va conta în relația cu autoritățile franceze. Pentru că una e să existe două-trei mii de români într-un oraș de 30.000 de oameni, dar care nu votează la alegerile locale, altă e că ei să voteze iar primarul să fie apoi și mai atent la solicitările lor, fie că e vorba de solicitări individuale sau generale, cum ar fi înființarea de școli românești, de exemplu.
https://www.libertatea.ro/

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe