Adriana
Publicat în 26 iunie 2012, 13:49 / 149 elite & idei

Luca Niculescu: Un islamist a ajuns preşedinte în Egipt

Luca Niculescu: Un islamist a ajuns preşedinte în Egipt
+ Observator

Mohamed Morsi, a fost ales, ceea ce înseamnă că un islamist este la putere în cea mai populată ţară din nordul Africii. E o surpriză?

Nu este o surpriză. După cum scrie Le Monde, integristii sint cel mai bine organizati. Au multi donatori si o retea bogata de moschee prin care si-au facut propaganda. Ca urmare, pentru multi egipteni, ei apar ca singura alternativa veritabila. Si nici nu poti cere prea mult intr-o tara in care doua treimi din populatie e analfabeta si 40 la suta dintre oameni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

Dar daca islamistii ajung acum la putere, asta nu inseamna ca vor ramane pe veci. Guvernele lor se lovesc déjà de realitatea dura a puterii si a responsabilitatii. Promisiunile frumoase pe care le-au facut se lovesc de soclul crizei economice. Dinamica deceniilor viitoare nu e de partea lor. Exista o alta cale – deschisa de milioane de tineri conectati la Internet, amatori de discutii si dezbateri, decisi sa transforme revolutiile din lumea araba in democratii reale. Asta inseamna alternanta.

New York Times: „Creşterea popularismului””Creşterea popularismului„, aşa se numeşte articolul lui Thomas Friedman din New York Times. Eseistul a facut o vizita in Europa si vorbeste despre acest nou termen : popularism, o combinatie intre populism si popularitate. Despre ce e vorba? E un articol foarte interesant, pe care il gasiti pe site-ul NY Times. Thomas Friedman incearca sa raspunda la intrebarea : De ce atat de putini lideri contemporani sint capabili sa isi inspire popoarele in realizarea schimbarilor necesare ? Unul dintre raspunsuri e legat de noile tehnologii. Facebook-ul, twitter-ul si alte retele sociale au schimbat natura conversatiilor dintre cei care conduc si cei care sint condusi. E mai multa participare, mai multa inovatie, mai multa transparenta. Dar e si un pericol : prea multa participare ! Liderii care asculta de prea multe voci tot timpul si incearca sa mearga dupa fiecare tendinta, nu risca sa devina prizonierii trendurilor ? Popularismul e super-ideologia acestor zile. Luandu-te dupa bloguri, dupta twitter, dupa Facebook afli exact unde SUNT oamenii, nu unde CREZI ca ar trebui sa ii conduci. Daca fiecare « urmareste » pe altcineva, cine e cel care conduce ?

„Democraţia începe să devină problematică în Europa”

În fine, o revista din Polonia, Revista Politica, atrage atentia asupra unui fapt important. Democratia incepe sa devina problematica in Europa. De unde aceasta concluzie? Într-adevar, Uniunea Europeana are azi o adevarata problema cu democratia. In ce consta ea ? pai sa ne uitam la ce se intampla in Grecia sau in Italia. Aici, alegatorii au schimbat guvernul, dar nu pot schimba politica economica. Alt aspect al crizei democratice e lipsa de vointa a popoarelor de a ceda mai multe puteri la nivel european. Singurul lucru care poate salva Europa ar fi un pas catre Uniunea politica, dar exact acest lucru e respins de opinia publica din tarile membre ale Uniunii Europene.

In ultimele zile, cancelarul german e evocat necesitatea de a construi o uniune politica – lucru pe care liderii europeni ar trebui sa il discute cu ocazia summit-ului european de peste cateva zile. Problema e ca discutia intervine prea tarziu. Nici Angela Merkel si nici alti lideri europeni nu si-au pregatit opinia publica pentru unul dintre cele doua scenarii spre care ne indreptam : fie o uniune politica, fie dezintegrarea Uniunii Europene.

Articol publicat pe www.euranet.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe