Luca Niculescu: Un islamist a ajuns preşedinte în Egipt

Mohamed Morsi, a fost ales, ceea ce înseamnă că un islamist este la putere în cea mai populată ţară din nordul Africii. E o surpriză?
Dar daca islamistii ajung acum la putere, asta nu inseamna ca vor ramane pe veci. Guvernele lor se lovesc déjà de realitatea dura a puterii si a responsabilitatii. Promisiunile frumoase pe care le-au facut se lovesc de soclul crizei economice. Dinamica deceniilor viitoare nu e de partea lor. Exista o alta cale – deschisa de milioane de tineri conectati la Internet, amatori de discutii si dezbateri, decisi sa transforme revolutiile din lumea araba in democratii reale. Asta inseamna alternanta.
New York Times: „Creşterea popularismului””Creşterea popularismului„, aşa se numeşte articolul lui Thomas Friedman din New York Times. Eseistul a facut o vizita in Europa si vorbeste despre acest nou termen : popularism, o combinatie intre populism si popularitate. Despre ce e vorba? E un articol foarte interesant, pe care il gasiti pe site-ul NY Times. Thomas Friedman incearca sa raspunda la intrebarea : De ce atat de putini lideri contemporani sint capabili sa isi inspire popoarele in realizarea schimbarilor necesare ? Unul dintre raspunsuri e legat de noile tehnologii. Facebook-ul, twitter-ul si alte retele sociale au schimbat natura conversatiilor dintre cei care conduc si cei care sint condusi. E mai multa participare, mai multa inovatie, mai multa transparenta. Dar e si un pericol : prea multa participare ! Liderii care asculta de prea multe voci tot timpul si incearca sa mearga dupa fiecare tendinta, nu risca sa devina prizonierii trendurilor ? Popularismul e super-ideologia acestor zile. Luandu-te dupa bloguri, dupta twitter, dupa Facebook afli exact unde SUNT oamenii, nu unde CREZI ca ar trebui sa ii conduci. Daca fiecare « urmareste » pe altcineva, cine e cel care conduce ?
„Democraţia începe să devină problematică în Europa”
În fine, o revista din Polonia, Revista Politica, atrage atentia asupra unui fapt important. Democratia incepe sa devina problematica in Europa. De unde aceasta concluzie? Într-adevar, Uniunea Europeana are azi o adevarata problema cu democratia. In ce consta ea ? pai sa ne uitam la ce se intampla in Grecia sau in Italia. Aici, alegatorii au schimbat guvernul, dar nu pot schimba politica economica. Alt aspect al crizei democratice e lipsa de vointa a popoarelor de a ceda mai multe puteri la nivel european. Singurul lucru care poate salva Europa ar fi un pas catre Uniunea politica, dar exact acest lucru e respins de opinia publica din tarile membre ale Uniunii Europene.
In ultimele zile, cancelarul german e evocat necesitatea de a construi o uniune politica – lucru pe care liderii europeni ar trebui sa il discute cu ocazia summit-ului european de peste cateva zile. Problema e ca discutia intervine prea tarziu. Nici Angela Merkel si nici alti lideri europeni nu si-au pregatit opinia publica pentru unul dintre cele doua scenarii spre care ne indreptam : fie o uniune politica, fie dezintegrarea Uniunii Europene.
Articol publicat pe www.euranet.ro
Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe