Adriana
Publicat în 12 noiembrie 2012, 21:04 / 141 elite & idei

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”

Luca Niculescu: Viitorul lider al Chinei, un „prinţ roşu”
+ Observator

La doar două zile după alegerea preşedintelui american, a doua putere economică a lumii, China, îşi schimbă liderii. Procesul nu este la fel de transparent ca în Statele Unite, dar e la fel de important. Joi a început la Beijing congresul Partidului Comunist Chinez, care îl va desemna pe noul secretar general.

Congresul a început cu discursul ca un semnal de alarmă al actualului secretar general, Hu Jintao. Pentru el, „corupţia poate fi fatală regimului şi partidului„. Hu Jintao a cerut mai multă democraţie într-o economie care trebuie să se reorienteze către cererea internă. Cel de-al 18-lea congres are loc de altfel într-un moment în care aşteptările în materie de reformă sunt urgente, atât în interiorul partidului, cât şi în blogosfera din ce în ce mai dinamică din China.

Hu Jintao îi va ceda mandatul de secretar general lui Xi Jinping, 59 de ani. El este ceea ce se cheamă în China un „prinţ roşu„, adică fiul unui fost erou revolutţionar. Prinţii rosşii reprezintă una dintre cele trei facţiuni din Partidul Comunist Chinez. Celelalte două sunt reprezentate de baronii locali din interiorul ţării şi de „Gangul din Shanghai„, liderii regionali care conduc zonele de coastă şi care se pronunţă pentru dezvoltarea exportului.

Dacă Xi Jinping este un „prinţ roşu„, viitorul său prim-ministru, Li Kequiang este un baron local din interiorul ţării.

Puterea colegială face ca nici unul dintre liderii principali să nu aibă ultimul cuvânt, decizia finală fiind întotdeauna rezultatul unui compromis. Accesul la putere se face mereu în urma unor lupte de culise, cum a fost şi anul acesta. Bo Xilai, care era până acum câteva luni unul dintre principalii favoriţi la şefia partidului, a picat în urma unui scandal de corupţie.

Articol publicat pe www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe