Matei Bogdan
Publicat în 20 noiembrie 2019, 14:13 / 260 elite & idei

Lucian Anghel: Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă, vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

Lucian Anghel: Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă, vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

Este esenţial să investim pe piaţa de capital în mod regulat, diversificat şi să fim disciplinaţi, pentru a deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar, a declarat, sâmbătă, în cadrul Forumului Investitorilor Individuali, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Principiul de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş, de a nu risca toţi banii în aceeaşi zonă, pe aceeaşi clasă de active, este un principiu universal valabil. Este esenţial să investim în mod regulat, şi nu neapărat sume foarte mari. Dacă investim în mod regulat şi diversificat, suntem disciplinaţi, sigur vom aduce plus valoare şi sigur vom deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar. România este o piaţă care a avut, în urmă cu doi ani, cel mai mare dividend mediu, la nivel mondial. După noi era Bahrein.Avem o piaţă în care dividendul este foarte ridicat, iar acest lucru trebuie să fie luat în calcul în momentul în care vrem să investim. Studiile arată că, în România, nivelul de educaţie financiară este cel mai scăzut din Uniunea Europeană… Cred că nivelul de educaţie financiară se poate îmbunătăţi. Noi ne-am angajat să contribuim la acest lucru, dar este un proces care va dura foarte, foarte mult”, a spus Anghel.

Preşedintele BVB a menţionat, totodată, că banii trebuie să lucreze peste noapte, să aducă valoare adăugată şi să depăşească inflaţia, acest indicator fiind considerat „un impozit nedeclarat”.

„Educaţia financiară nu este un dat, nu prea o învăţăm în şcoală, şi nu doar în România, ci în general. Ce spunea Warren Buffet îmi place foarte mult, şi anume că „Nu putem să devenim mai bogaţi dacă nu ne sculăm de dimineaţă mai bogaţi decât ne-am culcat”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că peste noapte banii trebuie să lucreze, să aducă valoare adăugată, să depăşească inflaţia. Se spune că inflaţia e un impozit nedeclarat…”, a afirmat oficialul.

Potrivit datelor prezentate sâmbătă de către preşedintele BVB, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2019, indicele BET, incluzând dividendele, a crescut cu 200%, ca valoare în euro. „Această creştere nu este întâmplătoare. În spatele acesteia este un efort. Sunt sute de întâlniri cu investitori internaţionali pe care am încercat să-i aducem să investească în România, care au şi investit. Pentru noi toţi, aceste eforturi se traduc în profit”, a spus Lucian Anghel.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis, pe data de 26 septembrie 2019, că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie a anului 2020.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, sâmbătă, cea de-a zecea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, un eveniment de educaţie financiară în domeniul investiţiilor.

Forumul este un eveniment de referinţă organizat de BVB începând cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piaţa de capital în rândul persoanelor fizice.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe