Matei Bogdan
Publicat în 20 noiembrie 2019, 14:13 / 67 elite & idei

Lucian Anghel: Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă, vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

Lucian Anghel: Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă, vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

Este esenţial să investim pe piaţa de capital în mod regulat, diversificat şi să fim disciplinaţi, pentru a deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar, a declarat, sâmbătă, în cadrul Forumului Investitorilor Individuali, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Principiul de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş, de a nu risca toţi banii în aceeaşi zonă, pe aceeaşi clasă de active, este un principiu universal valabil. Este esenţial să investim în mod regulat, şi nu neapărat sume foarte mari. Dacă investim în mod regulat şi diversificat, suntem disciplinaţi, sigur vom aduce plus valoare şi sigur vom deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar. România este o piaţă care a avut, în urmă cu doi ani, cel mai mare dividend mediu, la nivel mondial. După noi era Bahrein.Avem o piaţă în care dividendul este foarte ridicat, iar acest lucru trebuie să fie luat în calcul în momentul în care vrem să investim. Studiile arată că, în România, nivelul de educaţie financiară este cel mai scăzut din Uniunea Europeană… Cred că nivelul de educaţie financiară se poate îmbunătăţi. Noi ne-am angajat să contribuim la acest lucru, dar este un proces care va dura foarte, foarte mult”, a spus Anghel.

Preşedintele BVB a menţionat, totodată, că banii trebuie să lucreze peste noapte, să aducă valoare adăugată şi să depăşească inflaţia, acest indicator fiind considerat „un impozit nedeclarat”.

„Educaţia financiară nu este un dat, nu prea o învăţăm în şcoală, şi nu doar în România, ci în general. Ce spunea Warren Buffet îmi place foarte mult, şi anume că „Nu putem să devenim mai bogaţi dacă nu ne sculăm de dimineaţă mai bogaţi decât ne-am culcat”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că peste noapte banii trebuie să lucreze, să aducă valoare adăugată, să depăşească inflaţia. Se spune că inflaţia e un impozit nedeclarat…”, a afirmat oficialul.

Potrivit datelor prezentate sâmbătă de către preşedintele BVB, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2019, indicele BET, incluzând dividendele, a crescut cu 200%, ca valoare în euro. „Această creştere nu este întâmplătoare. În spatele acesteia este un efort. Sunt sute de întâlniri cu investitori internaţionali pe care am încercat să-i aducem să investească în România, care au şi investit. Pentru noi toţi, aceste eforturi se traduc în profit”, a spus Lucian Anghel.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis, pe data de 26 septembrie 2019, că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie a anului 2020.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, sâmbătă, cea de-a zecea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, un eveniment de educaţie financiară în domeniul investiţiilor.

Forumul este un eveniment de referinţă organizat de BVB începând cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piaţa de capital în rândul persoanelor fizice.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

PoliticLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

EconomieCozmin Gușă, despre bugetul MTS: Guvernul sacrifică sportul pentru nişte interese electorale

ExternAndrei Stoian, de vorbă cu H D Hartmann şi Răzvan Munteanu

EvenimenteVictor Vevera și Marian Murguleț au participat la prima ședință de operaționalizare a CYBER INFLUENCE ASSESSMENT AND STRATEGIES CENTER (”CIASC”)

CulturaTeodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Preda, Mihail Neamţu și alți intelectuali au contribuit la primul număr al Revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor

SocialAdrian Hatos, despre cercetare si mediul digital

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe