OraNoua.ro
Publicat în 5 octombrie 2016, 11:58 / 205 elite & idei

Lucian Anghel despre includerea pe lista pentru piață emergentă: Am scos un penalty în minutul 95; nu este suficient să rămânem peWatchlist

Lucian Anghel despre includerea pe lista pentru piață emergentă: Am scos un penalty în minutul 95; nu este suficient să rămânem peWatchlist

Includerea României pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă se aseamănă cu obținerea unui penalty în minutul 95, a declarat, vineri, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.

„Această realizare o asimilez cu scoaterea unui penalty în minutul 95. Cam aceasta am făcut, am scos un penalty în minutul 95. Putem să marcăm sau putem să ratăm. Nu este suficient să rămânem pe Watchlist fiindcă valoarea adăugată pentru piața de capital, pentru România vine din finalizarea acestei upgradări”, a subliniat Lucian Anghel.

Acesta a explicat că pentru a trece în această categorie de piețe de capital ar fi nevoie de listarea Hidroelectrica și tranzacționarea a 4% din acțiunile Petrom.

„Fără listarea Hidroelectrica în proporție de minimum 22-23% free-float, cumulat cu tranzacția Petrom care să realizeze cu acțiuni de 4%, acțiuni nu GDR-uri, pentru că încercăm să dezvoltăm piața de capital locală, aceste două tranzacții dacă s-ar îndeplini și care nu depind de ceea ce poată să facă Bursa de Valori, depind foarte mult de decizia politică, stă în mâna noastră și cred că ar fi, în opinia mea, peste 51% probabilitate ca să fim upgradați dacă avem aceste două evenimente”, a afirmat Lucian Anghel.

De asemenea, Anghel a precizat că efortul pentru intrarea pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă a fost imens, întins pe durata a patru ani până în prezent și că ar putea dura câțiva ani până la obținerea promovării în acea categorie.

„Cred că este un element foarte important astăzi, putem să fim mândri de ce am realizat, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Făceam un calcul, discutăm de peste 1000 de întâlniri unu la unu în ultimii patru ani. Este un efort absolut fantastic pe care toți actorii care au fost direct sau indirect implicați în piața de capital l-au susținut. Toți au tras în aceeași direcție”, a declarat Lucian Anghel.

Acesta a mai spus că în urma trecerii la statutul de piață emergentă s-ar obține fonduri mai mari de 25 de ori decât cele disponibile în momentul de față pentru piața de capital ca piață de frontieră, ceea ce ar însemna creșterea cu câteva miliarde de euro a avuției statului pentru că are companii listate pe Bursă. Efectul ar putea fi pozitiv și pentru fondurile de pensii private care au investiții pe Bursă.

Pe de altă parte, Lucian Anghel a mai precizat faptul că, în ultimii 15 de ani, nicio țară nu a fost retrogradată, cu excepția Greciei care a intrat în încetare de plăți.

România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell publicată joi.

„În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni”, precizează anunțul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori București, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al instituției.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe