OraNoua.ro
Publicat în 5 octombrie 2016, 11:58 / 224 elite & idei

Lucian Anghel despre includerea pe lista pentru piață emergentă: Am scos un penalty în minutul 95; nu este suficient să rămânem peWatchlist

Lucian Anghel despre includerea pe lista pentru piață emergentă: Am scos un penalty în minutul 95; nu este suficient să rămânem peWatchlist

Includerea României pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă se aseamănă cu obținerea unui penalty în minutul 95, a declarat, vineri, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.

„Această realizare o asimilez cu scoaterea unui penalty în minutul 95. Cam aceasta am făcut, am scos un penalty în minutul 95. Putem să marcăm sau putem să ratăm. Nu este suficient să rămânem pe Watchlist fiindcă valoarea adăugată pentru piața de capital, pentru România vine din finalizarea acestei upgradări”, a subliniat Lucian Anghel.

Acesta a explicat că pentru a trece în această categorie de piețe de capital ar fi nevoie de listarea Hidroelectrica și tranzacționarea a 4% din acțiunile Petrom.

„Fără listarea Hidroelectrica în proporție de minimum 22-23% free-float, cumulat cu tranzacția Petrom care să realizeze cu acțiuni de 4%, acțiuni nu GDR-uri, pentru că încercăm să dezvoltăm piața de capital locală, aceste două tranzacții dacă s-ar îndeplini și care nu depind de ceea ce poată să facă Bursa de Valori, depind foarte mult de decizia politică, stă în mâna noastră și cred că ar fi, în opinia mea, peste 51% probabilitate ca să fim upgradați dacă avem aceste două evenimente”, a afirmat Lucian Anghel.

De asemenea, Anghel a precizat că efortul pentru intrarea pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă a fost imens, întins pe durata a patru ani până în prezent și că ar putea dura câțiva ani până la obținerea promovării în acea categorie.

„Cred că este un element foarte important astăzi, putem să fim mândri de ce am realizat, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Făceam un calcul, discutăm de peste 1000 de întâlniri unu la unu în ultimii patru ani. Este un efort absolut fantastic pe care toți actorii care au fost direct sau indirect implicați în piața de capital l-au susținut. Toți au tras în aceeași direcție”, a declarat Lucian Anghel.

Acesta a mai spus că în urma trecerii la statutul de piață emergentă s-ar obține fonduri mai mari de 25 de ori decât cele disponibile în momentul de față pentru piața de capital ca piață de frontieră, ceea ce ar însemna creșterea cu câteva miliarde de euro a avuției statului pentru că are companii listate pe Bursă. Efectul ar putea fi pozitiv și pentru fondurile de pensii private care au investiții pe Bursă.

Pe de altă parte, Lucian Anghel a mai precizat faptul că, în ultimii 15 de ani, nicio țară nu a fost retrogradată, cu excepția Greciei care a intrat în încetare de plăți.

România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell publicată joi.

„În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni”, precizează anunțul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori București, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al instituției.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: #DigiContext, on air

PoliticLa mulți ani președintelui Emil Constantinescu!

EconomieBogdan Neacșu: Procesul de transformare şi modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare şi pe o cultură organizaţională care pune clientul pe primul loc

ExternBogdan Aurescu: România speră să obțină sprijin financiar american pentru infrastructura care ar facilita transportul trupelor pe flancul estic al NATO

SocialCsibi Magor: Despre partea intunecata a ego-ului

EvenimenteCorina Popescu, Cosmin Ghiță: Dezbatem online ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialPetrișor Peiu: Monstrul cu două capete care zâmbește guvernanților, dar îi îngrozește pe româniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe