Matei Bogdan
Publicat în 8 ianuarie 2020, 18:21 / 336 elite & idei

Lucian Anghel pleacă de la BCR Banca pentru Locuințe

Lucian Anghel pleacă de la BCR Banca pentru Locuințe

Consiliul de Supraveghere al BCR Banca pentru Locuințe a semnat actele pentru ca mandatul lui Lucian Anghel de CEO să înceteze. La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că Lucian Anghel, fost președinte al Consiliului de Administrație al Bursei București, va fi director general la Banca Românească, în contextul preluării acesteia de către Eximbank,, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. El era CEO la BCR Banca pentru Locuințe din decembrie 2015. Numirea sa la Banca Românească, cu un mandat de 4 ani, va fi semnată la finele lunii ianuarie, de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Banca Românească. La acel moment va fi modificat și actul constitutiv, care va stabili că Eximbank deține 99,28% din acțiunile băncii.

Mutarea este deja pregătită, într-un context în care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spunea însă, în urmă cu trei săptămâni, că analizează tranzacția dintre Eximbank și Banca Românească prin care banca de stat ar urma să preia creditorul retail deținut de grupul elen NBG și că o decizie urmează să fie anunțată în perioada imediată. Contractul dintre Eximbank, controlată de stat prin Finanțe, și Banca Românească a fost semnat în timpul guvernării PSD, când ministerul era condus de Eugen Orlando Teodorovici. Decizia statului de a cumpăra Banca Românească, care are un portofoliu compus aproape integral din credite către persoanele fizice, printr-o bancă precum Eximbank, care finanțează exclusiv companiile, mai ales cele exportatoare, a fost una surprinzătoare.

Prin achiziția Băncii Românești de la NBG, statul ar urma să controleze aproape 10% din sectorul bancar. NBG încearcă să vândă Banca Românească de mai mulți ani, fiind obligată de acordul dintre Grecia și UE să scape de activele din afara pieței principale. În 2017 a semnat un contract cu OTP Bank, însă tranzacția a fost respinsă în 2018 de către Banca Națională a României.

www.profit.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe