OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2017, 17:46 / 316 elite & idei

Lucian Anghel: Situația macroeconomică a României și rezultatele financiare din 2016 ale companiilor au crescut indicele BET

Lucian Anghel: Situația macroeconomică a României și rezultatele financiare din 2016 ale companiilor au crescut indicele BET

Situația macroeconomică, nivelul dividendelor, respectiv rezultatele financiare anunțate, reprezintă principalele motive pentru care indicele principal al Bursei de Valori București a crescut zilele acestea, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.

„La BET discutăm de peste 10% creștere de la începutul anului. Este, poate, cel mai bun început de an de mulți ani încoace. Cred că sunt mai multe motive. În primul rând, situația macroeconomică a României arată perspective foarte bune pentru anul acesta din punct de vedere al creșterii economice, mult peste media UE. În al doilea rând, cred că este vorba despre faptul că România are cel mai înalt nivel al dividendului la companiile principale din lume, conform unor analize. Atunci, sunt companii care vor plăti dividende de peste 10% în câteva luni după Adunările Generale (ale Acționarilor — n. r.)”, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, companiile au avut rezultate foarte bune în 2016, iar acest lucru stimulează investitorii să creadă că prețurile acțiunilor acestor companii vor continua să evolueze pozitiv.

„Acestea se adună după ce, anul trecut, investitorii de la BVB au investit în principalele zece companii, la BET având un randament de circa 10%, și, în două luni, egalează sau depășesc tot ce s-a obținut anul trecut. Trecutul nu este o garanție pentru evoluțiile viitoare. Adică, investiția poate să aducă și anumite riscuri, dar, ca randament, discutăm undeva la peste 30% în ultimii ani”, a explicat oficialul BVB.

Indicele principal al pieței de capital românești a continuat să se aprecieze miercuri dimineață, ajungând la 7.975 puncte, după 20 de minute de la deschiderea tranzacțiilor, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani.

Indicele BET a crescut cu 0,79% comparativ cu marți, la închidere. Reprezentanții Bursei de Valori București afirmaseră, pentru AGERPRES, că valoarea maximă atinsă în cursul zilei marți, de 7.921 puncte, a fost a 20-a cea mai mare valoare înregistrată vreodată de indicele BET la BVB.

Cea mai ridicată valoare a indicelui BET a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2008, respectiv 9.735,67 puncte. De la începutul acestui an, indicele BET a înregistrat o apreciere de 12,56%.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe