OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2014, 01:55 / 124 elite & idei

Lucian Isar: 7 considerente despre emisiunea României la 30 ani. Se menţin concluziile propagandei?

Lucian Isar: 7 considerente despre emisiunea României la 30 ani. Se menţin concluziile propagandei?

de Lucian Isar

Toată „lumea“ iubeşte România, mai ales când este dispusă să se împrumute la asemenea dobânzi. Propaganda a decis că emisiunea României în dolari la 30 de ani prin care România s-a împrumutat la 6,28% este un success.

Sursa datelor poate fi consultată în link-ul de aici. Şapte considerente despre această emisiune. Concluzia este evidentă. 1) Curba de dobânzi la împrumuturile în dolari are o pantă foarte mare, randamentul la 5 ani fiind de circa 1,56%, iar cea la 30 de ani de circa 3,79%. Prin urmare, este în interesul celui care se împrumută, România, să se împrumute cu dobândă fixă la termene cât mai scurte. Altfel spus emisiunea la 10 ani în dolari era deja suficient de lungă. 2) Privind indicii la care se adaugă prima de risc a României, se poate remarca faptul că randamentul la 10 ani al Germaniei în euro este cu mai mult de 1% mai mic decât randamentul la 10 ani ai SUA în dolari. 3) Preţul indicativ al emisiunii României este foarte apropiat de cel relevant pentru emisiunea Ungariei şi parcă ni se spune că România stă mult mai bine decât Ungaria, din punct de vedere macroeconomic. 4) România este o ţară conectată profund cu blocul euro, iar speranţa este că integrarea va continua. Asumarea volatilităţii Eur/Usd pe o perioadă de 30 de ani pare „curajoasă” în condiţiile în care într-un interval de timp mai scurt am asistat şi la cotaţii ale Eur/Usd de 0,80 şi de 1,56. 5) Piaţa spunea prin cotaţiile afişate că se putea emite mult mai bine. Altfel spus, că România se putea împrumuta mai ieftin. 6) România, la cum evoluează macroeconomic acum, nu îşi permite să platescă o dobândă nominală de 6,28% în dolari. Serviciul datoriei nu poate fi acoperit la un asemenea nivel. Desigur dacă România ar urma Regula lui ’44 discuţia ar fi diferită. Mai multe despre legătura dintre diferitele elemente în opinia „Impozite mai mari? NU. Dobânzi reale mai mici!“. 7) Un instrument la 30 de ani are o senzitivitate mare la variaţia dobânzii. Spre exemplificare durata obligaţiunii trezoreriei americane la 30 de ani este aproximativ 17,7.

Spre exemplificare, dacă dobânda pe care o va plăti România este mai mare cu „doar“ 0,5 puncte procentuale (din considerente de dărnicie, de alegere a unui instrument mai lung decât era cazul, de prima de risc mai mare la o perioadă mai lungă), cel care împrumută un milliard de dolari prin intermediul unui instrument cu durată de 17,7 plăteşte mai mult în termeni prezenţi la o primă aproximare, nici mai mult nici mai puţin de 88,5 milioane de dolari.

Cum diferenţa de randament la care s-a împrumutat România la 10, respectiv 30 de ani este de 1,24%, sumă lăsată pe masă devine 219,5 milioane de dolari.

Echivalentul unei accize suplimentare mai puţin.

 

Articolul a fost publicat şi pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe