Adriana
Publicat în 29 mai 2013, 15:24 / 80 elite & idei

Lucian Isar: A anticipat sau nu Guvernatorul BNR criza din Romania?

Lucian Isar: A anticipat sau nu Guvernatorul BNR criza din Romania?
+ Observator

Aceasta este o intrebare la care raspunsul din partea reprezentantilor BNR a oscilat in timp.

Cel mai credibil ziarist care lucreaza la BNR, domnul Vasilescu, a publicat recent in Ziarul Financiar o opinie intitulata “Atacul asupra leului din octombrie 2008: despre ce discutăm?”.

In incercarea de a trivializa dezbaterea legata de actiunile si acuzele nefondate ale Guvernatorului BNR in Octombrie 2008 si a iesi “elegant” de sub dovezile de incompetenta, consilierul BNR afirma ca Guvernatorul BNR anticipase criza dar nu a spus mai mult ca sa nu creeze panica.

Dupa o astfel de afirmatie, ca doar consilierul BNR nu face exercitii de manipulare in nume personal, BNR trebuie sa admita oficial daca a anticipat sau nu criza.

Daca nu a anticipat criza nu face decat sa confirme incompetenta si ca s-a suparat degeaba pe afirmatiile celor care au prognozat-o si au dat solutii de diminuare a efectelor asupra economiei Romaniei.

Oricum se pot scoate cu argumentul suprem si mult vehiculat de BNR in discutiile publice si mai putin publice ca nici altii nu au anticipat-o (altfel spus sunt la fel de competenti ca si altii, selectati atent ca sa iasa comparatia). In acest caz nu mai merge doar cu aruncarea vinei pentru lipsa de anticipare si intelegere a economiei catre Ministerul de Finante (vinovatul de serviciu), Guvernul Romaniei ori diferiti analisti si bancheri.

Domnule Guvernator al BNR, a fost cu premeditare sau doar incompetenta ?
Daca Guvernatorul BNR a anticipat criza atunci sa o recunoasca public pentru ca actiunile BNR de politica monetara si de credit au accentuat si devansat momentul declansarii recesiunii in Romania. Romania cu o politica monetara si de credit competenta ar fi avut parte de o aterizare lina.

Daca a stiut ca vine criza in Romania si a crescut dobanzile, a introdus regulamente de limitare a creditarii exact in momentul in care apetitul de creditare se reducea natural si a scos lichiditatea din sistem blocand atat canalul creditului precum si pe cel al dobanzii inseamna ca a actionat premeditat pentru a genera pierderi economiei Romaniei precum si firmelor si persoanelor fizice care si-au bazat deciziile cu impact financiar pe afirmatiile Guvernatorului BNR!

Aceste afirmatii ale Guvernatorului BNR au distorsionat deciziile actorilor economici si ale populatiei si ocultau din cauza puterii propagandei BNR parerile celor care prognozau criza si ofereau solutii.

Celelelate banci centrale, fie ca au anticipat fie ca nu criza, au actionat in mod diferit fata de BNR, sustinind economia reala prin reducerea dobanzilor, injectarea de lichiditate si facilitarea creditarii!

Domnule Guvernator al BNR, a fost cu premeditare sau doar incompetenta ?
http://lucianisar.com/banking-at-large/anticipat-sau-nu-guvernatorul-bnr-criza/

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe