OraNoua.ro
Publicat în 15 mai 2013, 20:01 / 193 elite & idei

Lucian Isar: Banca Romana pentru Investitii

Lucian Isar: Banca Romana pentru Investitii

de Lucian Isar

Pentru a atinge potentialul real de crestere aflat in zona lui 4%, Romania trebuie sa isi refaca arhitectura financiara. Sitemul financiar este una din arhitecturile de nivel meta care ar trebui pozitionat catre atingerea unui scop in acest caz atingerea potentialului real de crestere al Romaniei.

Sistemul financiar romanesc este ineficient si vetust (nu este o calitate in acest caz) datorita reglementatorului care a functionat si ca arhitect in acest caz. Multiplele bariere introduse din nesiguranta data de necunoastere au generat situatia de acum cu nenumarate banci de vinzare, cu apetit scazut si cunostinte pe masura.

Pentru repornirea creditarii, a finantarii de proiecte complexe cu potential de multiplicare nu trebuie asteptat in mod pasiv “revenirea pe crestere”.

Teoria potrivit careia creditarea va reveni cu o intirziere de un numar de luni dupa revenirea cresterii economice in Romania este una de natur pasiv defensiva.

Exista lichiditate excedentara si alocarea portofoliilor se face si in continuare dupa potentialul “monetizabil”. Acesta este din belsug in economia Romaniei, tara europeana, bine pozitionata geografic, cu resurse si caracteristici de economie emergenta.

O tara care “refuza” sa creasca este o problema pentru orice investitor.

Revenind la arhitectura necesara, am atins problema lichiditati in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare”
, a dobanzilor in “Duplicitatea… dobânzilor”“Dobânda și Nastratin Hogea (I)”“Dobanda si Nastratin Hogea (II)” si a eliminarii restrictiilor suplimentare de creditare care nu s emai regasesc in nici una din tarile europene, ceea ce face ca banii sa ocoleasca si prin aceasta bariera Romania in “Creditul de consum … si da-i si lupta”.

Pentru ca banii sa ajunga la proiecte la costuri corecte exista nevoie de “canale” si de expertiza.

Expertiza in cazul actualului model de dezvoltare se afla de obicei in centrele de excelenta care poate deloc surprinzator nu sunt localizate in Romania. Acest model de dezvolatare a contribuit si la penuria de bancheri care sa nu fie pregatiti doar la nivel de power point si cursuri intensive de scurte durata.

Pentru a reversa situatia este nevoie de o constructie noua de tipul unei banci specializate, Banca Romana pentru Investitii. Acest nou vehicol poate genera capitalizarea necesara.

Discutiile legate de capitalizarea CEC-ului sunt inoportune nu pentru nu se poate obtine aprobarea europeana, legenda urbana care nu trebuie crezuta, ci pentru simplul fapt ca este o organizatie condusa de o maniera in care capital suplimentar nu ar ajuta economia Romaniei. De exemplu in cazul CEC-ului, au avut sansa in vara sa ajute cu capital de lucru la restructurarea Oltchimului si nu au facut-o desi era in interesul revitalizarii in afara insolventei a companiei si propunerea statului Roman, probabil datorita unei abordari diferite legate de viziunea unor valceni cu interese personale in Oltchim. CEC-ul are suficient capital pentru ceea ce face si pentru afaceri de “familie” gen TransferRapid.

Banca Romana pentru Investii ar avea capacitatea sa genereze interes in: capitalizare din partea supranationalelor, pentru cresterea leverage-ului proiectelor, pentru mentinerea unor standarde de cost si cel mai important know how-ul necesar pentru proiectele cu finantare structurata de tipul infrastructurii si a polilor de crestere.

Infrastructura si polii de dezvoltare fara “captura masiva a statului” (sifonari masive) au capacitatea de a reporni economia Romaniei.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Din păcate observ că nu se înțelege ce este cu prezența în stradă a unor patrule militare cu vehicule de lupt

PoliticKlaus Iohannis: Până la finalul anului economia își va reveni și lucrurile vor intra în normal. Vom sprijini oamenii și firmele

EconomieAnca Dragu: Avem de ales între recesiune controlată și criză economică haotică

ExternRadu Carp nu vede cu ochi buni răspunsul dat de UE pandemiei de coronavirus: Este total inadecvat din moment ce Europa a devenit principalul focar de infecție

EvenimenteCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație vineri, 20 martie, anul curent, emisiunea de mărci poștale intitulată Aniversări. Evenimente. Alexandru Ioan Cuza, 200 de ani de la naștere

SocialVasile Sebastian Dâncu despre frica și așteptările românilor în contextul social actual

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialFlaviu Predescu: Apa în Bucureștii secolului trecut, ce se împărțea aproape în fiecare sâmbătăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe