OraNoua.ro
Publicat în 15 mai 2013, 20:01 / 527 elite & idei

Lucian Isar: Banca Romana pentru Investitii

Lucian Isar: Banca Romana pentru Investitii

de Lucian Isar

Pentru a atinge potentialul real de crestere aflat in zona lui 4%, Romania trebuie sa isi refaca arhitectura financiara. Sitemul financiar este una din arhitecturile de nivel meta care ar trebui pozitionat catre atingerea unui scop in acest caz atingerea potentialului real de crestere al Romaniei.

Sistemul financiar romanesc este ineficient si vetust (nu este o calitate in acest caz) datorita reglementatorului care a functionat si ca arhitect in acest caz. Multiplele bariere introduse din nesiguranta data de necunoastere au generat situatia de acum cu nenumarate banci de vinzare, cu apetit scazut si cunostinte pe masura.

Pentru repornirea creditarii, a finantarii de proiecte complexe cu potential de multiplicare nu trebuie asteptat in mod pasiv “revenirea pe crestere”.

Teoria potrivit careia creditarea va reveni cu o intirziere de un numar de luni dupa revenirea cresterii economice in Romania este una de natur pasiv defensiva.

Exista lichiditate excedentara si alocarea portofoliilor se face si in continuare dupa potentialul “monetizabil”. Acesta este din belsug in economia Romaniei, tara europeana, bine pozitionata geografic, cu resurse si caracteristici de economie emergenta.

O tara care “refuza” sa creasca este o problema pentru orice investitor.

Revenind la arhitectura necesara, am atins problema lichiditati in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare”
, a dobanzilor in “Duplicitatea… dobânzilor”“Dobânda și Nastratin Hogea (I)”“Dobanda si Nastratin Hogea (II)” si a eliminarii restrictiilor suplimentare de creditare care nu s emai regasesc in nici una din tarile europene, ceea ce face ca banii sa ocoleasca si prin aceasta bariera Romania in “Creditul de consum … si da-i si lupta”.

Pentru ca banii sa ajunga la proiecte la costuri corecte exista nevoie de “canale” si de expertiza.

Expertiza in cazul actualului model de dezvoltare se afla de obicei in centrele de excelenta care poate deloc surprinzator nu sunt localizate in Romania. Acest model de dezvolatare a contribuit si la penuria de bancheri care sa nu fie pregatiti doar la nivel de power point si cursuri intensive de scurte durata.

Pentru a reversa situatia este nevoie de o constructie noua de tipul unei banci specializate, Banca Romana pentru Investitii. Acest nou vehicol poate genera capitalizarea necesara.

Discutiile legate de capitalizarea CEC-ului sunt inoportune nu pentru nu se poate obtine aprobarea europeana, legenda urbana care nu trebuie crezuta, ci pentru simplul fapt ca este o organizatie condusa de o maniera in care capital suplimentar nu ar ajuta economia Romaniei. De exemplu in cazul CEC-ului, au avut sansa in vara sa ajute cu capital de lucru la restructurarea Oltchimului si nu au facut-o desi era in interesul revitalizarii in afara insolventei a companiei si propunerea statului Roman, probabil datorita unei abordari diferite legate de viziunea unor valceni cu interese personale in Oltchim. CEC-ul are suficient capital pentru ceea ce face si pentru afaceri de “familie” gen TransferRapid.

Banca Romana pentru Investii ar avea capacitatea sa genereze interes in: capitalizare din partea supranationalelor, pentru cresterea leverage-ului proiectelor, pentru mentinerea unor standarde de cost si cel mai important know how-ul necesar pentru proiectele cu finantare structurata de tipul infrastructurii si a polilor de crestere.

Infrastructura si polii de dezvoltare fara “captura masiva a statului” (sifonari masive) au capacitatea de a reporni economia Romaniei.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe