Adriana
Publicat în 26 octombrie 2016, 11:09 / 102 elite & idei

Lucian Isar: Cum a adus Isărescu Romania de la +7,3% în 2008 la -7,1% din 2009

Lucian Isar: Cum a adus Isărescu Romania de la +7,3% în 2008 la -7,1% din 2009
+ Observator

Fostul bancher Lucian Isar, a postat pe blogul personal un text în care îl acuză pe guvernatorul Mugur Isărescu că a adus economia românească de la o creștere economică de 7,3% în 2008 la o scădere de 7,1% în 2009.

Și nu oricum, ci cu premeditare. „O scădere economică de 7,1% trebuie urmată de o creştere 7,64% doar pentru a ajunge la acelaşi nivel. România a ajuns de abia în 2014 la nivelul de Produs Intern Brut de la sfârşitul lui 2008. Cum a reuşit Isărescu asemenea “performanţe” pentru care s-a auto-premiat în anii de criză cu participare la profitul BNR? Nu uşor! Cu premeditare!”, susține Isar.

Conform acestuia, minutele și stenogramele şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR începând cu 2006 arată atât ce s-a întîmplat de nu primim dobânda la aurului depus la Banca Angliei precum şi raţiunea din spatele aruncării României în criză! „România este o ţară bogată.

O ţară bogată este asemeni unei maşini stabile, greu de răsturnat. Că să poţi răsturna o maşină stabilă ai nevoie de premeditarea acţiunilor şi de câteva mişcări de pregătire, de dezechilibrare. Mişcările care au favorizat aruncarea României în recesiune au fost, fără a se limita la:

– manipularea cursului de schimb euro leu până la niveluri nesustenabile e.g. 3,1
– Relaxarea brutală a gradului de îndatorare până la 70% din venituri.

Cursul de schimb în afară echilibrului şi celelalte măsuri favorizante de derapaje au urcat deficitul de cont curent la 10,4% în 2006, 13,4% în 2007 şi 11,6% în 2008! Eurizarea accelerată a eliminat exportatori români prin curs de de schimb nefavorabil şi a blocat persoanele fizice şi firmele în credite în valută contractate la un curs nesustenabil fiind departe de echilibru. Afirmând că România este supraîncălzită şi că va creşte cu peste 5% în următorii 7 ani, Isărescu a produs aruncarea în recesiune a economiei acţionând frână atât pe instrumentele de politică monetară precum şi pe cele ce ţin de politică de credit. Maşina dezechilibrată deja s-a răsturnat”, a scris Isar.

În optica sa, frânarea simultană s-a realizat:
– pe instrumente de politică monetară România a fost singură ţară din lume care a crescut dobânzile în criză
– pe instrumente de politică de credit, România a blocat creditarea prin regulamentul 11/2008 în noiembrie 2008!

„Rezultatul acţiunilor premeditate ale lui Isărescu a fost recesiune adâncă în România şi bonus sporit pentru Isărescu (cu dobânda şi rezervele sunt mai ridicate pe fond de deficit de lichiditate cu atât bonusul lui Isărescu este mai mare). Minutele şi stenogramele şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR începând cu 2006 ne-ar arată atât ce s-a întîmplat de nu primim dobânda la aur precum şi raţiunea din spatele aruncării României în criză!”, a conchis Isar.

http://www.cotidianul.ro/isar-cum-a-adus-isarescu-romania-de-la-73-in-2008-la-71-din-2009-290037/

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe