Adriana
Publicat în 3 aprilie 2013, 11:50 / 76 elite & idei

Lucian Isar: Guvernatorul BNR pune lipsa de crestere economica a Romaniei pe seama fiscalitatii: fum si oglinzi

Lucian Isar: Guvernatorul BNR pune lipsa de crestere economica a Romaniei pe seama fiscalitatii: fum si oglinzi
+ Observator

In lipsa altor argumente pentru a scuza inoportunitatea politicilor monetare si de credit din Romania ultimilor ani, Guvernatorul BNR a ajuns sa invinovateasca impozitarea.

Guvernul are pirghii de stimulare reduse. Efectul pozitiv al acestora este diminuat de componenta de contracarare a efectului negativ asupra cresterii economice generat de politicile BNR.

16% impozit pe profit este un nivel competitiv atat la nivel European precum si mondial acesta fiind unul din atuurile Romaniei in cazul investitiilor straine directe si a extinderii facilitatilor de productie existente.

Pe linga faptul ca BNR sub actuala conducere a ratat marea majoritate a tintelor de inflatie autopropuse, politica monetara si credit inoportuna din ultimii ani a accentuat recesiunea si mentine Romania in stagnare.

Guvernul Romaniei nu poate supralicita prin pirghiile de care dispune pentru a contrabalansa frina reprezentata de acesta abordare.

Mai mult despre costurile pentru economia Romaniei generate de un mix de politici economice inoportun in
“Noua osardie a corifeilor economiei autohtone: o inflatie foarte scazuta”, “Revizuirea tintei de inflatie, un imperativ pentru economie”, “Cite miliarde de euro costa atingerea meteorica a unei tinte de inflatie ambitioase?”

Regulamentele de creditare specifice doar Romaniei au condus la nivele mari de pierderi semn al unei supravegheri bancare deficitare, la o rotatie mica a banilor, la cresterea intirierilor la plata, la neincrederea in instrumentele de plata si in cresterea utilizarii cash-ului in economie.

Economia Romaniei va stagna si in 2013 ( crsetere economica sub 1%) in conditiile in care BNR profita de un public neavizat si refuza reducerea dobanzilor si a rezevelor minime obligatorii si introducerea de politici de creditare care sa favorizeze cresterea economica.
Articol publicat pe www.lucianisar.com

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe