Adriana
Publicat în 4 octombrie 2017, 15:29 / 153 elite & idei

Lucian Isar: Isar: Unii din BNR au un interes legat de negocierile personale ca să împingă dobânzile în sus

Lucian Isar: Isar: Unii din BNR au un interes legat de negocierile personale ca să împingă dobânzile în sus
+ Observator

* (Interviu cu analistul economic Lucian Isar)

* „România nu a avut şi nu are nevoie de un ajutor FMI”

* „În cazul depozitelor, o creştere a indicelui ROBOR nu se transferă automat în dobânda primită de clienţi”

* „Reducerea creditării, alături de creşterea costurilor cu dobânzile, va accelera frânarea economiei similar cu anul 2009”

BNR a afişat, joi, un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, faţă de 1,25% în şedinţa de miercuri, iar pentru cele la 6 luni de 1,57%, faţă de 1,35%. La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87%, iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.

ROBOR este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile şi influenţează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.

Reporter: Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns, ieri, la 1,46%, nivel maxim atins acum doi ani. Cum va influenţa această majorare dobânzile la credite/depozite?

Lucian Isar: Creditele exprimate în moneda naţională au dobânda totală bazată pe indicele Robor. O creştere a acestuia se vede în costul creditului în momentul resetării dobânzii. După anul 2009 majoritatea creditelor acordate populaţiei au fost exprimate în lei.

În cazul depozitelor, o creştere a indicelui ROBOR nu se transferă automat în dobânda primită de clienţi.

În rezumat, o creştere a ROBOR se reflectă asimetric în cazul celor două categorii de clienţi.

Reporter: Analiştii financiari au tot anunţat anul acesta că este inevitabilă creşterea dobânzilor, iar, în iulie, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a spus: „Creşterea inflaţiei şi a dobânzii BNR sunt inevitabile în raport cu ceea ce se întâmplă în lume”. Consideraţi că este doar o majorare temporară sau tendinţa este de creştere a dobânzilor?

Lucian Isar: Respectivii analişti de obicei promovează ideile unor corifei din BNR. Aceiaşi analişti prevesteau dezastrul economic şi anul acesta şi anul trecut.

Nici în privinţa inflaţiei nu au nimerit-o.

România nu este atât de cuplată cu economia SUA ca să ne mişcăm înaintea lor la creşterea dobânzilor.

Eu interpretez aceste declaraţii mai mult o formă de negociere cu guvernanţii prin ameninţarea acestora cu frână monetară.

Consider că unii din BNR au un interes legat de negocierile personale în a împinge dobânzile în sus. Dacă nu reuşesc să mute dobânda de intervenţie încearcă să influenţeze mişcarea în sus a ROBOR. Rezultatul final este acelaşi: costuri de finanţare mai mari şi frânarea economiei.

Reporter: Cum credeţi că va fi influenţată creditarea de această majorare a dobânzilor? Dar programul „Prima Casă”?

Lucian Isar: Atacul asupra economiei reale nu este dat doar prin elemente ce ţin de politică monetară cum ar fi creşterea dobânzilor şi a cursului, ci şi prin elemente ale politicii de credit. Creditarea ipotecară a fost deja limitată de normele BNR, iar, recent, au intrat în atenţie creditele de consum şi „Prima Casă”. Reducerea creditării, alături de creşterea costurilor cu dobânzile, vor accelera frânarea economiei similar cu anul 2009.

Reporter: Să ne aşteptăm la o creştere a creditelor neperformante (NPL-urilor) în următorii ani?

Lucian Isar: Suntem deja în categoria truismelor. Există un stoc de credite noi (inclusiv „Prima Casă”), acordate pe faza de boom economic şi la dobânzi de referinţă reduse. Noile condiţii economice forţează natural creşterea NPL-urilor spre deliciul firmelor abonate la „servisarea” acestora.

Reporter: Cum se va vedea această creştere de dobândă în economie?

Lucian Isar: Economia reală va fi frânată rapid, iar optimismul actual al investitorilor şi al populaţiei va fi testat.

Reporter: Există din ce în ce mai mulţi analişti care susţin că ne îndreptăm către situaţia Greciei, că este posibil să apelăm din nou la împrumuturi de la organismele internaţionale. Care este opinia dumneavoastră? Cum vedeţi dumneavoastră evoluţia economiei în 2018?

Lucian Isar: România nu este în situaţia Greciei. România a apelat la FMI pentru că era util din punct de vedere al unor „actori” ai vieţii publice din România. România nu a avut şi nu are nevoie de un ajutor FMI, ci de guvenanţi raţionali şi mai puţin pătaţi.

În 2018, economia va creşte în jurul potenţialului de 5%, dacă nu va fi frânată artificial de politicile de credit şi monetare.

Reporter: Există pericolul ca ţara noastră să ajungă în situaţia economică din 2007-2008?

Lucian Isar: Avem dezechilibre similare perioadei 2007-2008, totul pe fondul unei datorii aproape triple faţă de acea perioadă.

Riscul este ca pe acelaşi fond de lipsă de competenţă a guvernanţilor să se pună frână dezvoltării economice pe linia politicilor de credit şi monetare. O astfel de frână pusă similar cu situaţia din iarna anului 2008 va arunca România în recesiune şi în oprirea fluxurilor chiar dacă aparent nu există motive.

Reporter: Cum apreciaţi decizia guvernatorului Isărescu de a-şi prelungi concediul de odihnă şi să nu meargă la audieri, în Comisia Economică din Senat, mai ales în aceste momente?

Lucian Isar: „Manole” Isărescu nu vrea să se prezinte la audierile din Comisia Economică a Senatului României. Prelungirea concediului de odihnă este doar un alt tertip. După pretextul cu vacanţa luată fix în această perioadă şi intervenţiile multiple de anulare a invitaţiei comisiei a găsit de cuviinţă să îşi trimită un adjunct.

Motivul fentării prezenţei este acelaşi ca şi în toamna anului trecut când a presat să nu se organizeze o Comisie Parlamentară de anchetă. Atunci ştia de iminenta apariţie în public a conţinutului dosarului de informator „Manole”.

Acum încă nu ştim despre ce altă informaţie iminentă a aflat şi nu vrea să răspundă în public, în direct.
http://www.bursa.ro/indicele-robor-la-3-luni-a-ajuns-ieri-la-1-46-procente-nivel-maxim-atins-acum-doi-ani-isar-unii-din-bnr-au-un-interes-legat-de-negocierile-personale-ca-sa-impinga-dobanzile-in-sus-332127&s=print&sr=articol&id_articol=332127.html

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe