Adriana
Publicat în 26 iunie 2012, 15:09 / 342 elite & idei

Lucian Isar: Până acum a fost promovat un model fals: expansiune economică prin austeritate

Lucian Isar: Până acum a fost promovat un model fals: expansiune economică prin austeritate

Sistemul fiscal din România este apreciat de investitorii  străini, dar aceştia sunt deranjaţi de disfuncţionalităţile care există la  nivelul autorităţilor şi de birocraţie, a spus Lucian Isar, ministru delegat  pentru mediul de afaceri, într-un interviu pentru EVZ. Este concluzia la care a  ajuns ministrul român după întâlniri cu investitori din China, Coreea dar şi  Austria. Curând, acesta va înfiinţa Consiliul Consutativ pentru Relansare  Economică care va include oameni de afaceri cu care se va consulta  periodic.

Evenimentul Zilei: Care sunt principalele dumneavoastră realizări de  când aţi fost numit ministru delegat pentru mediul de afaceri? Ce planuri aveţi  pentru perioada următoare? Lucian Isar: Numirea mea a avut loc acum o  lună şi 10 zile. În acest timp am lansat iniţiative complexe pentru atragerea  investiţiilor străine. Am lansat un dialog cu toate reprezentanţele economice  străine în România şi am început activitatea pregătitoare pentru lansarea a 8  poli de creştere în toată ţara. Am reluat şi îmbunătăţit procesul de selecţie a  managementului privat pentru companiile statului. În perioada următoare se va  finaliza restructurarea arhitecturii de consilieri externi, un institut de  pregătire în relaţii economice internaţionale, legea IMM-urilor a ieşit din  perioada de dezbatere publică şi a fost inclusă pe legea de abilitare.

Ce investiţii noi sunt anunţate pentru România în acest an? Pentru a nu avea surprizele neplăcute din trecut, autorităţile nu vor  comunica referitor la acest aspect decât cu acordul investitorilor.
Care sunt principalele modificări la nivel fiscal sau ce stimulente  ar trebui acordate, aşa încât România sa fie mai interesantă decât statele din  jur, în ochii investitorilor străini? Din perspectivă fiscală, România  stă bine în ochii investitorilor străini. Mai degrabă trebuie rezolvate  aspectele vizând disfunctionalităţi existente la nivel de autorităţi şi  birocraţie.   Care este cea mai importantă doleanţă a  investitorilor locali pentru a continua extinderea afacerilor? Nu este  reducerea taxelor ci imbunătăţirea relaţiei şi termenilor de plată în relaţia cu  autorităţile locale. Aici trebuie îmbunătăţit timpul de răspuns şi eficienta  birocratică. De asemenea procedurile de reorganizare pot fi îmbunătăţite. Prin  iniţiative cum ar fi noua lege a IMM-urilor care va fi aprobată în curând,  acţionăm energic pentru corectarea acestor probleme.
Care ar  trebui să fie principalii parteneri comerciali ai României în perioada  următoare, pentru ca revenirea economică să se consolideze? Focusul  nostru cuprinde toate pieţele cu investitori dornici să investească într-un  profil investiţional similar cu cel al României: stabilitate macroeconomică, profil de economie emergentă. Relaţiile comerciale nu vor mai fi  monodirecţionate deoarece produsele şi serviciile au capacitatea de a găsi  pieţe.
Care au fost principalele greşeli de ordin economic făcute de  guvernanţi în criză? Au promovat fără nuanţe o paradigmă economică dovedită a fi falsă şi anume expansiune economică prin austeritate.   Cum  se derulează întâlnirile cu mediul de afaceri?
Ar fi utililă o  consolidare la nivel patronal, aşa încât doleanţele investitorilor să fie  unitare?   Întâlnirile cu mediul de afaceri au fost foarte  productive, în sensul în care am încercat permanent să le dovedim că suntem un  guvern pro-business, care doreşte să se implice mult mai activ în rezolvarea  problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri. Ca atare, ne-am implicat în  probleme semnalate de mediul de afaceri, explicând cu argumente de business care  sunt restricţiile şi elementele care trebuie incluse în soluţia finală. Colaborarea cu organizaţiile la nivel patronal poate fi îmbunătăţita, iar în  perioada următoare va fi lansat un Consiliu Consultativ pentru Relansare  Economică.

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”

PoliticMarcel Ciolacu: Prezenţa PSD la guvernare reprezintă o garanţie că seniorii României nu vor fi uitaţi

EconomieIlie Puşcaş, country manager Binance România: „Blockchain-ul, cripto, Metaversul şi NFT-urile ne vor modela viitorul“

ExternMarco Badea: Ursula von der Leyen declara pe 14 septembrie că ar fi bine să ascultăm mai mult de opozanții lui Putin

SocialCsibi Magor: Azi implinesc 4 ani la Trend si simt ca cresc

EvenimenteCiprian Stănescu: Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

CulturaDan Mircea Cipariu: „Aș putea crede că Putin e atît de nebun încît să arunce lumea în aer“

EditorialOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe