OraNoua.ro
Publicat în 10 iulie 2013, 20:05 / 179 elite & idei

Lucian Isar – Relatiei economice cu China ii lipseste ceva: zborul direct spre Beijing

Lucian Isar – Relatiei economice cu China ii lipseste ceva: zborul direct spre Beijing

de Lucian Isar

Ieri, într-o emisiune la money.ro, domnul Demetriade se lăuda că a fost cel care a decis anularea zborului catre Beijing.

Cred că zborul direct către Beijing ar trebui reintrodus cât mai curând. România are o relaţie specială cu China, dar slab concretizată în tranzacţii şi investiţii.

În ultimii ani ponderea Chinei în economia mondială a crescut semnificativ, iar contactele economice cu alte ţări europene s-au multiplicat.

Suplimentar, China a alocat în vara anului trecut 10 miliarde de dolari pentru proiecte în centrul şi estul Europei. Vizitele oficialilor români au fost intense pe parcursul ultimului an, culminând cu cea a premierului Ponta, primit la un nivel remarcabil.

Motivaţia pentru care nimic semnificativ nu se dezvoltă cu partea chineză ( cu excepţia investiţiei de la Rovinari, care a avut o naştere grea) este lipsa de semnale credibile din partea română.

Promisiuni, proiecte, comisii, asociaţii şi grupuri de prietenie s-au tot realizat, dar nici o dovadă credibilă pentru o cultură ce înţelege în alte chei decât cele folosite până acum de mesagerii români.

Un prim pas pentru o lansare credibilă a relaţiilor economice cu China şi care nu ar risca să fie greşit interpretat este introducerea unui zbor direct către Beijing.

Cum propria-mi pledoarie din vara anului 2012, ca partea chineză să introducă o cursă directă dinspre Beijing ori Shanghai spre Bucureşti, nu a avut ecou, poate este momentul ca partea română să facă un gest credibil de deschidere şi să introducă un zbor direct Bucureşti – Beijing.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe