Adriana
Publicat în 22 octombrie 2013, 14:54 / 127 elite & idei

Lucian Isar: Un Fond de Dezvoltare Urbană este instrumentul financiar pentru realizarea Cluj Innovation City

Lucian Isar: Un Fond de Dezvoltare Urbană este instrumentul financiar pentru realizarea Cluj Innovation City
+ Observator

Una din întrebările pertinente care apare în discuţiile despre polul de dezvoltare propus, Cluj Innovation City, este legată de finanţarea proiectului şi sursa banilor.

Din fericire, chiar si după „surpriza” Oltchim sau CFR Marfă, poţi fi credibil în acest registru şi fără a avea banii în pungă sau a zice că îi ai dar „acarul” e de vină. Shiller, profesorul de la Yale University, laureat al Pemiului Nobel pentru Economie anul acesta, susţine că arhitectura financiară trebuie să contribuie la atingerea scopului. În acest caz scopul este realizarea mini orăşelului Cluj Innovation City (CIC), iar o parte importantă din arhitectura financiară o reprezintă un Fond de Dezvoltare Urbană (FDU). Dimensiunea financiară considerabilă a CIC, al cărui plan iniţial poate fi consultat aici, generează nevoia ca şi în România sa fie introduse structuri financiare mai rafinate care operează deja în alte ţări. FDU permite finanţarea proiectului printr-o mixtură de surse de finanţare stat, privat, supranaţionale şi fonduri europene. Pentru facilitarea realizării unui FDU, legislaţia românească trebuie suplimentată, iar o bună oportunitate este reprezentată de noua lege privind Parteneriatul Public Privat. Un exemplu de structurare a unui FDU poate fi aprofundat studiind iniţiativa JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) pregătită de Comisia Europeană, Banca Europană pentru Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care deja funcţionează în majoritatea ţărilor europene.

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe