Matei Bogdan
Publicat în 17 aprilie 2019, 14:43 / 86 elite & idei

Ludovic Orban: Partidul de guvernământ a început sarabanda iluziilor

Ludovic Orban: Partidul de guvernământ a început sarabanda iluziilor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat luni PSD că a început „sarabanda iluziilor” şi a criticat faptul că spitalele trebuie să plătească din fonduri proprii majorarea de 25% a salariilor pentru toate categoriile de personal.

„Un alt subiect este sarabanda iluziilor pe care partidul de guvernământ a început să le arunce în spaţiul public. Iarăşi PSD se trezeşte în campanie să spună că dă către diferite categorii, către pensionarii care au lucrat în grupa I şi II de muncă, către profesori, către persoanele cu dizabilităţi, către autorităţile locale. Singurul lucru pe care este capabil PSD să îl dea este să dea ţeapă românilor. (…) Spitalele nu o să mai aibă bani de medicamente, nu o să mai aibă bani de consumabile pentru aparatură, nu o să mai aibă bani de mâncare, nu o să mai aibă bani de dezinfectanţi, ceea ce înseamnă că vor fi transformate în zone de pericol public care intră în spital. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Sănătatea fiecărui român este pusă în pericol de incompetenţa şi de ticăloşia acestor nemernici care din disperarea de a arăta că sunt în stare de a da ceva au făcut praf bugetul, acum fac praf toate instituţiile publice”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El susţinut că PSD a „furat creşterea de pensii”. „Readuc aminte că PSD nu recalculează pensiile pentru cei din grupa I şi grupa a II-a. PSD de când a venit la putere a furat creşterea de pensii la care au dreptul toţi cei angajaţi în grupa I şi grupa a II-a şi care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 prin celebra HG 191 şi prin refuzul de a recalcula pensiile pentru cei care au muncit în grupa I şi grupa a II-a de muncă după data de 1 ianuarie 2017. PSD a furat creşterea de pensii la care aveau dreptul cei care au muncit în grupa I şi grupa a II-a de muncă şi care ar fi trebuit să beneficieze de această creştere a pensiilor după 1 ianuarie 2017 de când a venit PSD la putere”, a arătat preşedintele PNL.

Ludovic Orban a mai afirmat că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, promite să le plătească profesorilor drepturile salariale pe care le-au câştigat în instanţă, însă la dezbaterea bugetului de stat pe acest an PSD – ALDE a votat împotriva unui amendament al PNL care viza asigurarea resurselor financiare necesare pentru aceste drepturi.

Liderul liberalilor a susţinut şi că PSD – ALDE promit bani de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, afirmând că în acest fond nu există niciun leu şi se va alimenta din împrumuturi de la Trezorerie.

„Au început să împartă promisiuni către fiecare primar din ţara asta că urmează să le fie finanţate proiecte din acest fantomatic Fond de Dezvoltare şi Investiţii”, a spus liderul PNL.

Orban a afirmat că persoanele cu dizabilităţi şi asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi „riscă să rămână fără banii la care au dreptul pentru că Guvernul PSD – ALDE a jefuit bugetele locale”.

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu a precizat că în domeniul configurării bugetelor locale guvernarea PSD – ALDE este un „dezastru”.

„Peste 2.000 de proiecte, însumând peste 4,5 miliarde, sunt în imposibilitatea de a se desfăşura, pentru că prin OUG 114 care a influenţat preţul la manoperă prin Instrucţiunea 2/2018, care a crescut preţul la materiale, şi datorită faptului că avem contracte încheiate în care nu pot fi modificate aceste preţuri, primarii, preşedinţii de CJ, comunităţile sunt în imposibilitatea de a desfăşura aceste proiecte”, a spus Leoreanu.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Florin Roman a criticat faptul că spitalele trebuie să plătească din venituri proprii creşterea cu 25% a salariilor pentru toate categoriile de personal. „Niciodată până acum aceste creşteri nu au fost puse în sarcina spitalelor care sunt obligate să plătească majorarea de 25% pentru toate categoriile din sănătate din venituri proprii. Asta înseamnă că sunt tăiaţi integral toţi banii pentru dezinfectanţi, alimente, materiale sanitare, aparatură sanitară, pentru tot ceea ce înseamnă buna desfăşurare a activităţii unui spital. Foarte grav este că deja în mai multe spitale din ţară pacienţilor li se pune în vedere să îşi aducă medicamentele de acasă”, a spus Roman.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

PoliticCristina Buzașu, unul dintre primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

EconomieMihai Daraban: China, posibil avantajată. Cum influenţează coronavirusul economia.

ExternAlexandru Lăzescu: De ce vrea Macron o Europă suverană în parteneriat cu Rusia

EvenimenteRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

MoldovaEugen Tomac: Singura șansă pentru Republica Moldova este unirea cu RomâniaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe