Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 14:30 / 98 elite & idei

Ludovic Orban: „Societatea românească să devină o societate a informației, a cunoașterii” / „Avem ca obiectiv prioritar un accent pus pe stimularea cercetării, indiferent unde se realizează”

Ludovic Orban: „Societatea românească să devină o societate a informației, a cunoașterii” / „Avem ca obiectiv prioritar un accent pus pe stimularea cercetării, indiferent unde se realizează”

Societatea românească trebuie să devină una a informației a cunoașterii, iar Guvernul PNL are „clar ca obiectiv prioritar un accent pus pe stimularea cercetării, indiferent unde se realizează” ea, a afirmat premierul Ludovic Orban, miercuri dimineață, după ce l-a numit pe Dragoș Ciuparu în poziția de secretar de stat în Ministerul Cercetării.

„Și mai ales șansa de a putea transforma România într-un actor extrem de important la nivel european și la nivel global. Credeți-mă că nu spun cuvinte mari. Sigur că oricine ar putea comenta privitor la structura instituțională și la alte lucruri. Ce pot să vă spun este că noi avem clar ca obiectiv prioritar un accent pus pe stimularea cercetării, indiferent unde se realizează, în institute de cercetare, în universități, în companii private, fie că e realizată de freelanceri, echipe de cercetare, și în orice alte entități. Când putem să găsim lucruri noi, pentru a putea să le punem în practică, să le aplică, în toate domeniile de activitate din societate.

Politica UE va acorda în viitorul exerrcițiu financiar multianual extrem de multe resurse pentru ceea ce se cheamă specializarea inteligentă. Adică cercetare, inovare, digitalizare, soluții inteligente pentru rezolvarea diferitelor probleme cu care se confruntă societatea, comunitățile locale, companiile. Concentrarea tematică este de 35%. Imaginați-vă că, la bugetul propus de Comisia Europeană, din FEDER (n.r. – Fondul European de Dezvoltare Regională), la o alocare de peste 17 miliarde de euro, 35% înseamnă aproape 6 miliarde de euro. Acești bani nu pot fi accesați ușor. (…) Ne trebuie măsuri orientate spre capacitatea de a realiza proiecte, care să fie eligibile și care, într-adevăr, să producă obiectivele scontate. De asemenea, este extrem de important pentru noi ca societatea românească să devină o societate a informației, a cunoașterii. Să urmărim orice transfer tehnologic, orice know how, pe care putem să îl preluăm și pe care, ulterior, să îl transformăm în invenții noi, soluții noi pe care să le putem aplica”, a declarat premierul Ludovic Orban.

www.stiripersurse.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe