Matei Bogdan
Publicat în 18 ianuarie 2023, 17:24 / 150 elite & idei

Manuela Catrina: Raportul privind riscurile globale 2023 – World Economic Forum

Manuela Catrina: Raportul privind riscurile globale 2023 – World Economic Forum

Raportul privind riscurile globale 2023 publicat ieri de World Economic Forum explorează unele dintre cele mai grave #riscuri cu care ne putem confrunta în următorul deceniu, riscuri care par atât cu totul noi, cât și ciudat de familiare.

Pe măsură ce o eră economică se încheie, următoarea vine cu mai multe riscuri de divergență și suferință. Fragmentarea geopolitică va conduce la război geoeconomic și va spori riscul conflictelor in mai multe domenii.

Tehnologia va exacerba inegalitățile, în timp ce riscurile de securitate cibernetică vor rămâne o preocupare constantă.

Avem de asemenea doua nou intrate pe primele pozitii: „Criminalitatea cibernetică și insecuritatea cibernetică” și „Migrația involuntară la scară largă”.

Pentru țările care își pot permite, tehnologiile emergente (IA, biotehnologii etc), stimulate și de cheltuielile militare, vor oferi soluții parțiale la o serie de crize emergente, de la abordarea noilor amenințări in domeniul sănătății și a crizei capacităților de asistență medicală, până la extinderea securității alimentare sau atenuarea schimbărilor climatice. Pentru țările care nu pot, inegalitatea și divergența vor crește. În toate economiile, aceste tehnologii aduc, de asemenea, riscuri noi, de la extinderea dezinformării până la pierderea rapidă si necontrolată a locurilor de muncă atat din zona gulerelor albastre cât si a celor din zona gulerelor albe. Dezvoltarea și implementarea rapidă a noilor tehnologii vine adesea cu protocoale limitate care guvernează utilizarea acestora și prezintă propriul set de riscuri. Întrepătrunderea din ce în ce mai mare a tehnologiilor cu funcționarea critică a societăților expune populațiile la amenințări interne directe, inclusiv cele care urmăresc să distrugă funcționarea societății. Odată cu creșterea criminalității cibernetice, încercările de a perturba resursele și serviciile esențiale vor deveni mai frecvente, cu atacuri anticipate împotriva sigurantei alimentarea – a agriculturii și alimentarii cu apă, a sistemelor financiare, a securității publice, a infrastructurii de transporturt, a celei energice și a infrastructurii de comunicații domestice, spațiale și submarine. Riscurile tehnologice nu se limitează numai la actorii necinstiți. Analiza sofisticată a seturilor de date mari va permite utilizarea abuzivă a informațiilor personale prin mecanisme legale legitime, slăbind suveranitatea digitală individuală și dreptul la viață privată, chiar și în regimuri democratice bine reglementate.

Intregul raport, link in primul comentariu.

#risk#cyberthreats

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe