Matei Bogdan
Publicat în 24 mai 2022, 18:42 / 120 elite & idei

Marcel Ciolacu: Legea salarizării unitare a avut derogări de amânare; avem legi în România şi va trebui să le respectăm

Marcel Ciolacu: Legea salarizării unitare a avut derogări de amânare; avem legi în România şi va trebui să le respectăm

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că Legea salarizării unitare nr. 153/2017 a avut derogări de amânare, iar ea trebuie respectată, de aceea coaliţia de guvernare a decis acordarea unui sfert din diferenţa de salariu cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public începând cu 1 iulie.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce coaliţia a decis creşterea salariilor bugetarilor, Ciolacu a spus: „Este o respectare a Legii 153, care a avut derogări de amânare şi în acest moment o parte restanţe… Avem şi legi în România şi va trebui să le respectăm”.

Ciolacu a explicat că o altă măsură stabilită de coaliţie este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, iar această diminuare se va face de la bunuri şi servicii.

„Eu, astăzi de dimineaţă, cu secretara generală a Camerei Deputaţilor, am început să facem această listă, de unde se face această economie de 10%. E pentru prima oară când statul strânge cureaua şi nu românii. Este o abordare, din punctul meu de vedere, corectă”, a afirmat el.

Preşedintele PSD a mai spus că Ministerul Justiţiei este cel care a propus ca angajările la stat să se sisteze din 1 iulie pentru că de atunci „e posibil juridic” acest lucru.

„Eu ştiu că în timpul prim-miniştrilor Orban şi Cîţu s-au angajat vreo 14.000 de oameni la stat. (…) Fiecare minister va veni cu o evaluare în ceea ce priveşte cheltuielile salariale”, a susţinut Ciolacu.

O altă măsură propusă de coaliţie este acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

„E normal să ne adresăm în primul rând celor cu venituri mici. Dacă s-ar fi venit cu un procent, şi pensiile speciale ar fi avut parte din acel procent. Când vorbim de procent, e normal că îl calculezi la nominalul pensiei. Una este să calculezi 3% la 1.000 de lei, una e să calculezi la 100.000 de lei. Eu am văzut şi s-a făcut un calcul la câte persoane se adresează – sunt peste 3.500.000 de pensionari până în 2.000 de lei şi cred că este soluţia cea mai bună”, a adăugat Marcel Ciolacu. 

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe