Matei Bogdan
Publicat în 22 iunie 2022, 17:36 / 115 elite & idei

Marco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

Marco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina. De atunci ținem pe Digi24.ro un LIVE TEXT (https://bit.ly/3tRKvit) în care găsiți info pe larg + foto și video. Mai jos vă relatez [la rece] câteva dintre cele mai importante lucruri care s-au întâmplat pe parcursul zilei de MARȚI, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ În evaluarea războiului de miercuri dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că numărul morților și răniților din rândul forțelor pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk este de peste jumătate din forța sa inițială.

🗺️ Britanicii observă că bombardamentele grele continuă, în timp ce Rusia presează pentru a învălui zona Severodonețk prin Izium în nord și Popasna în sud. Este foarte probabil ca Rusia să se pregătească pentru desfășurarea unui număr mare de unități de rezervă în Donbas.

🗺️ Autoritățile ruse nu au făcut public numărul total al victimelor militare în Ucraina începând cu 25 martie. Cu toate acestea, autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) publică cifrele privind numărul de victime pentru forțele RPD, notează Londra.

🗺️ Astfel, în data de 16 iunie, RPD a recunoscut că 2.128 de militari au fost uciși în luptă și 8.897 de răniți, de la începutul anului 2022. Rata victimelor din RPD este echivalentă cu aproximativ 55% din forța sa inițială, ceea ce evidențiază uzura extraordinară pe care o suferă forțele ruse și pro-ruse în Donbas. Este foarte probabil ca forțele RPD să fie dotate cu arme și echipamente depășite, mai punctează britanicii.

🗺️ De ambele părți, capacitatea de a genera și de a desfășura unități de rezervă pe front devine probabil din ce în ce mai importantă pentru rezultatul războiului, mai subliniază Ministerul britanic al Apărării.

🔴 Miniștrii de Externe ai celor 27 de state membre UE, reuniți marți la Luxemburg, au ajuns la un „consens total” privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunțat ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, cu două zile înainte de un summit pe această temă.

🔴 Discuţia de marţi între miniştri la Luxemburg „a permis să arătăm un larg consens, aş spune chiar un consens total, mai ales în ce priveşte Ucraina”, a spus ministrul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. „Aceasta este o dezbatere care acum revine şefilor de stat şi de guvern” ce se vor reuni joi şi vineri la summitul european, adăugat el, amintind totodată că ”un proces de aderare nu înseamnă o aderare imediată”.

🔴 Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, Republica Moldova este la rândul ei aproape sigură că va obţine statutul de ţară candidată, în timp ce Georgia mai are condiţii de îndeplinit.

🔴 Preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi-a exprimat îndoiala, marţi, că disputa cu Turcia asupra aderării Finlandei şi Suediei la NATO se va rezolva înainte ca alianţa militară să-şi ţină viitorul summit la Madrid. Vorbind la o conferinţă de presă cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Niinistö a spus că chiar dacă Turcia nu îşi schimbă poziţia, este totuşi un progres faptul că ţările negociază între ele.

🔴 Lituania a restrâns tranzitul mărfurilor transportate pe cale rutieră între Rusia şi exclava acesteia Kaliningrad, după ce astfel de restricţii au fost impuse deja tranzitului feroviar, au declarat marţi oficiali ruşi din această exclavă de la Marea Baltică.

🔴 În timp ce guvernul de la Vilnius afirmă că a restrâns tranzitul rusesc de mărfuri spre Kaliningrad în virtutea sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru agresiunea asupra Ucrainei, Moscova a cerut UE „să restabilească imediat funcţionarea tranzitului în Kaliningrad”, avertizând că, „în caz contrar, vor exista măsuri de răspuns”.

🔴 Nikolai Patrușev, unul dintre principalii aliați ai lui Putin, trimis la Kaliningrad după ce Lituania a anunțat că oprește tranzitul de mărfuri sancționate spre exclava rusească, a amenințat această țară europeană cu represalii dure. „Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, a transmis oficialul rus, relatează Reuters.

🔴 Amenințările Rusiei la adresa Lituaniei și cetățenilor ei au provocat nervozitate printre unii rezidenți ai zonelor din apropierea exclavei rusești Kaliningrad, care spun că își pun speranțele în NATO pentru descurajarea oricărei intenții agresive a regimului Putin, extrem de agitat în ultimele zile după ce autoritățile de la Vilnius au pus în aplicare sancțiunile UE și pentru regiunea Kaliningrad.

🚨 Regiunea rusă, care se întinde pe 15.000 de kilometri pătrați, se află la Marea Baltică, încadrată de Lituania la nord și est și Polonia la sud, și se află la aproximativ 1.300 km de Moscova. Kaliningrad este sediul flotei baltice a Rusiei și găzduiește unele dintre cele mai puternice arme ale sale, inclusiv rachete hipersonice.

🚨 Statele Unite și-au afirmat marți „sprijinul” pentru Lituania, membră a Alianței Atlantice, în fața amenințărilor Rusiei la adresa Vilniusului, care a introdus restricții asupra anumitor tranzitării pe teritoriul său a unor bunuri către enclava Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a reiterat în fața presei angajamentul „de fier” al Washingtonului față de articolul 5 al NATO, care prevede că „un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor”. „Ne susținem aliații noștri din NATO și susținem Lituania”, a adăugat el, lăudând aplicarea de către această țară europeană a sancțiunilor împotriva invaziei rusești în Ucraina.

🚨 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul pentru adoptarea de noi sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, îndemnând Bruxelles-ul să adopte un al şaptelea pachet de sancţiuni cât mai curând posibil, a informat miercuri dimineață agenția germană de presă DPA. „Rusia trebuie să simtă o presiune tot mai mare din cauza războiului şi politicii sale agresive antieuropene”, a declarat Zelenski într-o nouă adresare video, marţi noaptea.

🚨 De asemenea, Zelenski a reiterat nevoia urgentă a Kievului de a continua să primească arme. „Vieţile a mii de oameni depind în mod direct de viteza de reacţie a partenerilor noştri”, a spus liderul de la Kiev.

🚨 Pe linia frontului din estul Ucrainei, armata ucraineană a reuşit să-şi întărească apărarea în regiunea Lugansk, unde au loc lupte grele, a mai spus Zelenski. Între timp, în regiunea Harkov, ruşii îşi continuă bombardamentele puternice, însă zona din jurul oraşului Herson ocupat de armata rusă a fost recucerită gradual de forţele ucrainene, a adăugat preşedintele Ucrainei.

🚨 Discuţiile între statele membre UE cu privire la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei continuă. Sâmbătă, guvernul polonez a cerut la rândul său noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei. „Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina.

🔴 Liderii Uniunii Europene urmăresc să mențină presiunea asupra Rusiei la summitul de săptămâna aceasta, plănuind să se angajeze să lucreze la un nou pachet de sancțiuni, iar aurul s-ar putea afla printre activele care ar putea fi vizate de acesta, potrivit unui proiect de document, relatează Reuters.

🔴 De altfel, Elveţia a importat în luna mai aur din Rusia, pentru prima dată de când Kremlinul a trimis trupele în Ucraina, în 24 februarie, arată datele publicate marţi de autorităţile vamale elveţiene.

🔴 O propunere a Italiei care vizează plafonarea preţului gazelor naturale în Europa câştigă susţinători în regiune, pe măsură ce statele europene o văd ca pe „singura soluţie” pentru a răspunde la explozia preţurilor, a declarat, marţi, ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani, relatează Bloomberg.

🚨 Premierul maghiar Viktor Orban i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia. Cei doi oficiali au purtat marți o discuție telefonică, ocazie cu care Zelenski l-a invitat la Kiev pe Orban.

🚨 Ucraina a declarat marți că a vizat cu o zi înainte platformele de foraj din Marea Neagră, despre care a spus că sunt folosite ca „facilități” militare de către ruși pentru a-și consolida controlul în regiune, potrivit AFP. „Pe acest sit, Rusia a organizat mici garnizoane, a depozitat echipamente de apărare aeriană, inclusiv radare. Adică, aceste platforme s-au transformat în instalații care i-au ajutat și îi ajută pe ruși să își consolideze controlul total asupra părții de nord-vest a Mării Negre”, a declarat purtătorul de cuvânt al regiunii Odesa, Serghei Bratciuk, într-o conferință de presă online.

🚨 Atacarea unei platforme „nu este un lucru foarte inteligent. Este la fel de stupid ca și cum ai ocupa Cernobîlul”, așa cum au făcut rușii la începutul ofensivei lor din 24 februarie, explică pentru AFP Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po și autor al cărții „Géopolitique du gaz russe”. Din punct de vedere ecologic, fiind vorba de o platformă de gaz, nu există riscul unei deversări de petrol, dar „aveți câmpuri care vor arde, arde, arde, arde, care vor emite CO2 și metan în atmosferă, două gaze cu efect de seră”. Din punct de vedere energetic, impactul este aproape nul pentru Rusia, spune expertul, citat și de Washington Post.

🔴 Rusia a anunţat marţi că a respins o tentativă „nebunească” a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina.

🔴 Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este, de asemenea, strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

🔴 Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

🔴 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi desfăşurarea unor noi sisteme de rachete, respectiv rachetele intercontinentale Sarmat şi cele antiaeriene S-500, şi a promis consolidarea armatei cu noi sisteme de armament, declarându-se totodată „mândru” de acţiunea soldaţilor ruşi în Ucraina, transmite CNN.

🔴 Ucraina a reținut un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev și un mare afacerist suspectați că fac parte dintr-o rețea rusească de spionaj, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

🔴 Oficialii ruși au spus că Ucraina a lansat atacuri cu rachete împotriva a trei platforme de extracție a gazelor din Marea Neagră, la sud de Odesa, într-o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a Rusiei, transmite The Guardian. Olga Kovitidi, membră a „Consiliului Federației” din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax că incendiul nu a fost stins, iar flăcările se apropie de puțul platformei.

🔴 Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, estimează Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii.

🔴 Propaganda rusă atinge noi culmi. Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei, informează France 24.

🔴 Cei doi americani capturați în Ucraina i-au „pus în pericol” pe soldații ruși și trebuie „să răspundă pentru aceste crime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul american NBC News.

🔴 15 persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat marţi guvernatorul regiunii. „15 persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkov”, a anunțat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram, precizând că aceste persoane au fost ucise şi rănite în patru bombardamente separate.

🗺️ Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat marţi guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene, relatează Reuters. Guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai, a confirmat relatări anterioare conform cărora satul Tocivka, situat la sud de Severodoneţk, a căzut sub controlul trupelor ruse. ”Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka”, a declarat Gaidai.

🗺️ La rândul său, Statul Major ucrainean a anunţat că trupele ruse controlează de asemenea localităţile Pidlisne şi Mirna Dolina, situate la sud de Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului situat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, care nu mai poate fi trecut pentru că toate podurile sunt distruse.

🗺️ Spre deosebire de Severodoneţk, unde numai zona industrială se mai află sub controlul trupelor ucrainene, acestea din urmă rezistă la Lisiceansk, dar sunt bombardate puternic de artileria rusească, a mai declarat guvernatorul ucrainean. „Avem o situaţie dificilă pe tot frontul Luganskului. Inamicul lansează o ofensivă pe scară extinsă în regiunea noastră, a acumulat rezerve suficiente”, a semnalat Serghei Gaidai.

🗺️ Armata ucraineană a mai transmis că atacurile pe care le-a efectuat luni asupra unor platforme de foraj în Marea Neagră în largul peninsulei Crimeea au avut drept ţintă instalaţii militare ruseşti. „Rusia a organizat acolo mici garnizoane, a amplasat materiale de apărare antiaeriană, inclusiv radare. Adică aceste platforme au fost transformate în instalaţii care i-au ajutat şi îi ajută pe ruşi să-şi consolideze controlul total asupra părţii de nord-vest a Mării Negre”, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa.

🔴 Statele Unite au confirmat marţi că un al doilea cetăţean american a fost ucis în luptă în Ucraina şi au reiterat apelul ca americanii să nu meargă să ia parte la conflict, după ce alţi doi au fost capturaţi de Rusia, informează AFP.

🔴 Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de „arme puternice” capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP. Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Aparatele destinate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, a precizat la începutul lui mai ministrul apărării, Christine Lambrecht. Soldaţii ucraineni urmau să fie instruiţi pentru utilizarea lor în Germania, începând cu jumătatea lunii mai.

🔴 Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conducta Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă „un atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

🔴 Polonia a furnizat Ucrainei peste 240 de tancuri şi 100 vehicule blindate, a spus marţi preşedintele polonez Andrzej Duda. Varşovia a trimis, de asemenea, sisteme de rachete, mitraliere şi muniţie, a afirmat preşedintele Duda în cursul unei întâlniri cu ambasadori. În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari cu scopul de a opri războiul din Ucraina şi de a se asigura că acesta nu se extinde pe teritoriul polonez.

🔴 Atacul împotriva societăţii friulane Danieli a sosit direct de pe contul oficial de Twitter al Ministerului Apărării din Ucraina. „După patru luni de război pe scară largă, compania italiană Danieli continuă să colaboreze cu uzinele rusești, furnizând echipamente pentru producția de submarine nucleare și blindaje pentru tancuri”, potrivitcotidianului italian Il Fatto Quotidiano.

🔴 11 elicoptere Mi-17 de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona s-au se îndreaptă spre Ucraina, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său oficial de Twitter.

🔴 Un pilot Wagner a fost capturat de forțele ucrainene, după ce i-au doborât avionul Su-25 pe care îl pilota la doar trei zile de la începerea misiunii, relatează Ukrainska Pravda. Acesta a dat detalii despre sumele pe care îi primesc mercenarii Wagner de la Kremlin, iar potrivit Nexta ar fi spus chiar că războiul condus de Rusia în Ucraina ar fi „greșit”. În general, pilotul a efectuat 1-2 curse de luptă pe zi. El a mărturisit că și alți mercenari, care nu erau piloți obișnuiți ai Federației Ruse, erau angajați în lupta pe calea aerului și că acești piloți Wagner valorează peste 10 milioane de dolari americani. El a mai spus că Rusia îi plătește pe mercenarii acestei companii de soldați de elită cu aproximativ 3.500 de dolari pe lună și bonusuri pentru numărul și eficiența raidurilor lor, potrivit Ukrainska Pravda.

🔴 Este „pe cale să aibă loc” mobilizarea în masă în Rusia, Kremlinul recrutând oameni din regiunile mai sărace pentru a lupta în Ucraina, potrivit oficialilor occidentali, relatează The Guardian. Moscova este „îngrijorată” că mobilizarea ar fi o „recunoaștere a eșecului” în ceea ce trebuia să fie o operațiune rapidă în Ucraina și s-a transformat într-un conflict lent, au spus oficialii. Temerile că mobilizarea la nivel național ar putea stârni agitație și proteste în orașe au determinat Kremlinul „să facă recrutări foarte semnificative” în zonele sărace, în efortul de a-și spori numărul luptătorilor.

🔴 Procurorul general Merrick Garland a anunțat, marți, în timpul unei călătorii neanunțate în Ucraina, echipa care va lucra pentru a identifica și a urmări penal pe oricine a comis crime de război în Ucraina, relatează CNN. Echipa, a spus Garland, va fi condusă de cel mai cunoscut „vânător de naziști” al departamentului, Eli Rosenbaum, și va fi formată din experți în investigații care implică incălcări ale drepturilor omului și crime de război. Rosenbaum, un veteran al Departamentului de Justiție, cu o experiență de 36 de ani, care a fost anterior director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, a ajutat departamentul în peste 100 de cazuri de identificare și deportare a naziștilor, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

🔴 Statele Unite nu sunt de acord cu poziția Rusiei potrivit căreia americanii capturați și condamnați la moarte nu sunt apărați de Convenția de la Geneva, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN. Comentariile oficialului au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi americani capturați în Ucraina sunt mercenari care au pus în pericol viețile militarilor ruși și ar trebui să răspundă pentru acțiunile lor. SUA au transmis guvernului rus poziția sa în privința acestei situații.

🔴 Ministerul rus al apărării va discuta cu Turcia despre posibila creare a unui coridor la Marea Neagră pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene, a anunțat marți agenția de presă TASS, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. O delegație militară turcă se va deplasa în Rusia în această săptămână pentru a discuta detaliile acestui posibil coridor, au informat marți televiziunile turce, citând surse din cadrul prezidențiale, scrie Reuters.

🔴 Motivele invocate de Moscova pentru reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 sunt „nebunești și ilegale”, a declarat marți CEO-ul grupului public ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko. „Limitarea aprovizionării cu gaze către Europa” este justificată de Gazprom prin motive nebunești și ilegale” a declarat domnul Vitrenko în cadrul unei conferințe de presă, acuzând „comportamentul fără scrupule” și „șantajul” Moscovei. Gazprom a motivat reducerea parametrilor de probleme tehnice.

🔴 Rusia a restricționat marți accesul și la publicația britanică The Telegraph în urma solicitării procurorului general, a anunţat marţi agenţia de presă rusă Tass, citând informaţii furnizate de agenţia de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor.

🔴 Postul TV independent rusesc Dozhd, care a și-a suspendat activitatea în luna martie după ce a fost amenințat cu închiderea de către autoritățile ruse, a anunțat marți că își pregătește relansarea oficială din străinătate, potrivit Reuters.

🔴 Jurnaliștii Tikhon Dzyadko și Ekaterina Kotrikadze, care au părăsit Rusia în luna martie, conduc una dintre puținele instituții de presă independente și planifică să reia difuzarea din orașe precum Tbilisi, Riga și Amsterdam în următoarele câteva săptămâni. „Pagina din istoria modernă a Rusiei numită jurnalism independent a fost întoarsă”, a declarat pentru Reuters Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al postul de televiziune Dozhd, într-un studio de televiziune sărăcăcios din Georgia, una dintre cele câteva țări din care intenționează să transmită.

🔴 Deși multe aspecte ale relansării rămân de stabilit, inclusiv data și formatul, Ekaterina Kotrikadze spune că vrea ca postul TV Dozhd să fie „o adevărată problemă pentru propaganda rusă”.

🔴 Până la șapte batalioane sunt mobilizate în Belarus, lângă granița cu Ucraina. Oleksandr Motuzyanyk, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că aceste batalioane cuprind aproximativ 3.500 până la 4.000 de personal și că există și trupe rusești dislocate în Belarus. El a adăugat că armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați, dar că Lukașenko vrea să suplimenteze trupele cu încă 20.000.

🔴 1.333 de cadavre ale locuitorilor din regiunea Kiev uciși în timpul ocupației ruse au fost găsite până acum, a transmis marți poliția locală citată de Kyiv Independent.

🗺️ Ţinta atacului pe care l-a raportat Ucraina vineri a fost aproape sigur remorcherul naval rus Spasatel Vasili Bekh, care transporta arme şi personal pe Insula Şerpilor, a anunțat marți dimineață Ministerul britanic al Apărării în evaluarea zilnică a războiului. Atacul reușit dovedește că Rusia are probleme atunci când încearcă să își sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor.

🗺️ La 17 iunie 2022, forțele ucrainene au revendicat prima lor utilizare cu succes a unor arme donate de Occident, folosind rachete anti-navă împotriva forțele maritime rusești, spunea Londra.

🗺️ Ținta atacului a fost aproape sigur remorcherul naval rusesc Spasatel Vasily Bekh, care livra arme și personal către Insula Șerpilor din nord-vestul Mării Negre. Distrugerea vasului rusesc aflat într-o misiune de realimentare demonstrează dificultatea cu care se confruntă Rusia atunci când încearcă să-și sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor. Acesta este cel mai recent caz în care o navă rusească a fost avariată sau distrusă de Ucraina în timpul conflictului, printre care și nava Moskova, observa Ministerul britanic al Apărării.

🗺️ Capacitatea ucraineană de apărare de coastă a neutralizat în mare măsură capacitatea Rusiei de a stabili o mare control și de a-și proiecta forța maritimă în nord-vestul Mării Negre. Acest lucru a subminat viabilitatea proiectului operațional inițial al Rusiei pentru invazie, care presupunea menținerea regiunea Odesa, mai notau britanicii.

🔴 Rusia marchează miercuri aniversarea zilei în care forțele Germaniei naziste au invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Vladimir Putin va depune flori în onoarea celor morți în luptă atunci. Atacul surpriză al Germaniei, în cadrul Operațiunii Barbarossa, a fost lansat la 22 iunie 1941. „Ziua amintirii și a durerii” este comemorată și în Ucraina și Belarus, care pe atunci făceau parte din Uniunea Sovietică, deoarece atacurile au vizat orașele Kiev, Moscova și Brest.

🗺️ Oficialii ucraineni au recunoscut pierderea mai multor comunități din apropierea orașului Lisichansk, singura aglomerare urbană din regiunea Lugansk pe care o mai controlează. „Nu este ușor pentru soldații noștri să mențină apărarea”, a declarat Serghei Gaidai șeful administrației militare regionale din Lugansk. Comentariile sale sugerează că apărarea ucraineană din jurul Lysychansk a început să cedeze în fața unei puteri de foc rusești mult mai mari, după săptămâni de bombardamente. Gaidai a adăugat că „luptele de stradă continuă în Severodonetsk”, unde apărătorii ucraineni ocupă încă o parte a uzinei chimice Azot, notează BBC News.

🔴 Un fost comandant al forțelor terestre americane din Europa a descris luptele din estul și sud-estul Ucrainei ca fiind un „meci de box la categoria grea” în care „nu a existat încă o lovitură de knock-out”. Severodonețk, Popasna, Dibrivne, Rubizhne și Zaporojie au avut parte toate de această luptă de tip lovitură și contralovitură”, a scris pe Twitter generalul-locotenent în retragere, Mark Hertling.

📸 Imaginea dimineții vine din Moscova, acolo unde a început marţi procesul unui ales local acuzat de „difuzare de informaţii mincinoase”, după ce a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Acuzaţiile i-ar putea aduce o condamnare de zece ani de închisoare. Aleksei Gorinov s-a prezentat la audiere cu o foaie pe care era scris mesajul „Sunt împotriva războiului”.

🔴 Potrivit site-ului de informaţii Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare, Aleksei Gorinov a denunţat pe 15 martie „agresiunea” Moscovei împotriva Ucrainei, cu prilejul unei reuniuni de lucru filmate. În această luare de cuvânt, Gorinov a pus în discuţie, în context, organizarea în circumscripţia sa a unor evenimente de divertisment, în special un concurs de desene pentru copii. „Copiii trebuie alinați, pentru că devin orfani, iar nepoţii şi strănepoţii participanţilor la cel de Al Doilea Război Mondial sunt aruncaţi în infernul luptelor din Ucraina”, a declarat oficialul rus. „Estimez că toate eforturile societăţii civile trebuie să servească la încetarea războiului şi să antreneze retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, a mai adăugat Gorinov, potrivit Mediazona.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe