Matei Bogdan
Publicat în 12 februarie 2020, 18:28 / 422 elite & idei

Marco Badea: BBC vs Guvernul Boris Johnson

Marco Badea: BBC vs Guvernul Boris Johnson
+ Extern • + Observator • + Politic

de Marco Badea

The British Broadcasting Corporation (BBC), una din cele mai mari companii de televiziune din lume și cea mai importantă companie de televiziune britanică, finanțată din bani publici, trece în aceste zile printr-o îngrijorare accentuată, ca urmare a anunțului privind reforma taxei radio-Tv din Marea Britanie.

Potrivit The Times, Ministrul Culturii, Nicky Morgan, a anunţat ieri că va lansa o consultare publică în Regatul Unit, despre posibilitatea de a dezincrimina neplata taxei radio-TV în Marea Britanie. Pe fond, dacă populaţia va aproba măsura propusă de membra cabinetului condus de Boris Johnson, aceasta va intra în vigoare în aprilie 2022. În acest moment, britanicii care nu plătesc taxa radio-TV sunt daţi în judecată. Măsura pe care a lansato dezbaterii publice, Nicky Morgan, conferă ideea că Guvernul de la Londra nu mai doreşte acest lucru, însă, după cum precizează Euractiv, reforma propusă îngrijorează grupul media BBC, ale cărui finanţe se bazează pe această sursă de venituri. În aceste condiții, anunțul Ministrului Culturii din Regatul Unit, este încă o veste proastă pentru radiodifuzorul public britanic, care, după cum subliniază The Guardian, se confruntă deja cu un exod al publicului tânăr către platformele online. Cu alte cuvinte, privat şi de taxa radio-TV pentru persoanele trecute de 75 de ani, grupul britanic este constrâns să facă economii ca să supraviețuiască într-un viitor dominat de conținut scurt expus în online.

Aflat în căutarea unui nou director general și totodată, focusat pe ideea de a obţine economii de 80 de milioane de lire sterline, adică aproximativ 95 milioane de euro până în 2022 grupul BBC a anunţat luna trecută că va suprima 450 de posturi în redacţiile sale, fapt care va afecta unele dintre emisiunile sale emblematice. Conducerea grupului media a cerut jurnaliştilor săi să trateze mai puţine subiecte, dar care să se preteze a fi difuzate pe mai multe platforme. Prin această măsură, grupul audiovizual public britanic dorește să desființeze dublurile între diferitele sale media și să investească mai mult în digital cu o nouă versiune a aplicației sale BBC News, pentru a îi atrage pe telespectatorii tineri.

BBC a explicat că economisirea celor 80 de milioane de lire sterline trebuie să compenseze în special suprimarea redevenței pentru televiziune pentru cei de peste 75 de ani începând din iunie 2020. În același timp, notează Evening Standard, redevența de 154,50 de lire sterline, adică 178 de euro/cap de locuitor anuală este principala sa sursă de venit, dar finanțarea gigantului audiovizualului public britanic trebuie rediscutată în 2022, în contextul tensiunilor dintre conducerea grupului şi guvernul conservator aflat la putere.

Într-o alocuțiune rostită la Londra, după cum spune Gov.Uk, Nicky Morgan a declarat că BBC trebuie să se adapteze, aceasta catalogând drept „anacronism” riscul de amendă sau de închisoare pentru rău-platnicii acestei taxe. Totuși, Nicky Morgan a recunoscut că renunţarea la acţionarea în instanţă ar duce „aproape cu siguranţă” la scăderea veniturilor pentru BBC. Grupul media estimând deja că această măsură îl va priva de aproximativ de 200 de milioane de lire sterline. De reținut că prim-ministrul Boris Johnson, după cum a subliniat și Deadline.com, iritat de modul de acoperire a alegerilor legislative din 12 decembrie 2019, s-a pronunțat pentru o scădere a redevenței și pentru o reducere a amenzilor pentru cei care nu o plătesc, repunând în discuție finanțarea grupului audiovizual care are în total aproape 22.000 de angajați. În acest context, directorul general al BBC, Tony Hall, și-a anunțat, pe 30 ianuarie, demisia, „în interesul organizației”.Financial Times scrie că această plecare anticipată a iritat Downing Street nr.10! The Guardian spune că în prezent, 25,8 milioane de familii britanice plătesc taxa radio-TV, aducând grupului BBC venituri totale de 3,6 miliarde de lire sterline. Astfel, în 2018, peste 121.000 de persoane au fost condamnate pentru neplata taxei şi au fost obligate să plătească fiecare o amendă de 176 de lire sterline. De reținut, mai scrie tot The Guardian, doar cinci persoane din Anglia şi Ţara Galilor au fost trimise la închisoare pentru faptul că nu au achitat acele amenzi. Philippa Childs, liderul sindicatului Bectu din cadrul grupului audiovizual BBC, a declarat pentru The Independent, că „această măsură nu are niciun sens și pare să fie complet motivată de aparenta obsesie a guvernului actual de a sabota BBC cu orice ocazie”.

The New York Times analizează situația scandalului media din Marea Britanie și afirmă că BBC a fost criticat atât de partidele de stânga, cât şi de cele de dreapta din Regatul Unit pentru felul în care a acoperit mediatic contextul politic britanic marcat de foarte polarizanta chestiune a Brexitului.

Reuters amintește că în timpul campaniei pentru alegerile legislative din decembrie, Boris Johnson a refuzat să fie intervievat de un jurnalist BBC, iar miniştrii săi nu mai participă la emisiunea matinală a principalului post radiofonic al grupului, BBC Radio 4.

De asemenea,BBC prevede o reorganizare a redacţiei sale, pentru a reduce posturile dublate între diversele sale structuri media şi pentru a trimite mai mulţi jurnalişti la evenimente petrecute în afara Londrei, pentru a răspunde astfel criticilor care îl acuză că a devenit o companie detaşată de publicul larg.

Aceste măsuri corespund recomandărilor formulate într-un raport de autoritatea de reglementare a audiovizualului britanic, Ofcom, care a îndemnat BBC să se adreseze mai mult tinerilor, pentru a evita să piardă „o întreagă generaţie” de plătitori ai taxei audio-TV.

https://www.dialectica.ro/

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe