Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 15:06 / 237 elite & idei

Marco Badea: Ce s-a întamplat astăzi prin România?

Marco Badea: Ce s-a întamplat astăzi prin România?


➡️ Tribunalul București a respins cererea DIICTOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă. Cu alte cuvinte, șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția brutală din Piața Victoriei scapă defenitiv de răspundere penală
➡️ Elena Udrea a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată de DNA în legătură cu dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Totodată, Ioana Băsescu a fost condamnată la cinci ani de detenție. Dan Andronic a fost achitat. Decizia nu este definitivă!
➡️ SRI a anunțat că a existat o amenințare cu bombă la Școala Americană din București.
➡️ Forțele de ordine implicate ieri în rezolvarea cazului de luare de ostatici din Onești au prezentat filmul evenimentelor, motivând acțiunile lor. Chestorul Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, a declarat într-o conferință de presă, că în timpul negocierilor s-a produs „un declic”, când una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor, moment în care acesta din urmă a devenit violent. Frapant este faptul că poliția a confirmat trecutul violent al făptașului, dar a precizat că „nimic nu ne-a dus la concluzia că s-ar putea exterioriza așa”.
➡️ Magistrații de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 2 au respins cererea Parchetului de arestare preventivă a femeii care a provocat accidentul în care au murit două fete, în cartierul Andronache din București. Aceștia au decis să o plaseze pe inculpată sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.
➡️ Rectorul Universității din București, Marian Preda, a validat propunerea făcută de conducerea Facultății de Drept prin care se cerea exmatricularea celor 45 de studenți care au fraudat mai examenele din sesiunea care tocmai s-a încheiat.
➡️ În cel mai recent sondaj publicat de World Vision Romania, jumătate dintre profesorii din mediul rural consideră că elevii lor au pierdut între 11% și 45% din materie în timpul pandemiei. În 9% dintre cazuri, pierderile au fost majore, între 46% și 80%.
➡️ Mai mulți parlamentari de la PSD și AUR au fost surprinși în flagrant în noaptea trecută de către colegii lor de la USRPLUS în timp de votau dublu pe amendamentele depuse la legea bugetului de stat pe 2021.
➡️ Consiliul Naţional Secuiesc, o organizație care promovează autonomia pe criterii etnice în România, şi-a exprimat ”solidaritatea” cu cei trei europarlamentari spanioli care provin din Catalonia și care au orchestrat mișcarea de secesiune din 2017. Aleşi în Parlamentul European în mai 2019, Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea unui referendum asupra independenţei regiunii catalane, interzis de guvernul de la Madrid și sancționat de justiția spaniolă pentru încălcarea Constituției. Ridicarea imunităţii celor trei eurodeputați a fost votată săptămâna trecută de Comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European, iar votul final în plen va fi dat pe 8 martie.
𝐂𝐞 𝐬-𝐚 𝐦𝐚𝐢 î𝐧𝐭â𝐦𝐩𝐥𝐚𝐭 𝐚𝐳𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞:
𝘿𝙀𝘾𝙇𝘼𝙍𝘼Ț𝙄𝘼 𝙕𝙄𝙇𝙀𝙄, care ne arată “puterea” Uniunii Europene: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat în faţa membrilor comisiei speciale din Parlamentul European privind interferenţa străină că Serviciul European de Acţiune Externă nu are nici resursele și nici autoritatea pentru a contracara eficient atacurile hibride din partea Chinei. Șeful diplomației europene a mai transmis că blocul comunitar a fost sub o presiune permanentă anul trecut din partea ţărilor care distorsionează adevărul şi răspândesc dezinformarea în scopul unor interese politice, precizând în același timp că Europa nu are capacitatea de a produce masiv informaţii care să prezinte opiniile corecte în raport cu dezinformarea practicată de Kremlin sau Beijing.
➡️ Marocul a suspendat orice contact cu ambasada Germaniei de la Rabat, din cauza neînţelegerilor profunde cu Berlinul asupra mai multor chestiuni, inclusiv problema Saharei Occidentale.
➡️ OMS a publicat azi un raport prin care indică faptul că aproape 2,5 miliarde de persoane, adică aproximativ un sfert din populaţia planetei, se vor confrunta cu probleme de auz până în 2050. Raportul subliniază necesitatea de a extinde rapid prevenţia şi tratamentul pierderilor de auz, precizând că în rândul copiilor, aproape 60% din pierderile de auz pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva rubeolei şi meningitei, îmbunătăţirea îngrijirilor materne şi neonetale, dar şi prin depistarea timpurie şi tratarea otitei medii.
➡️ Câţiva fotografi şi un avocat din Grecia au acuzat astăzi Facebook de cenzură, afirmând că reţeaua de socializare americană a eliminat „nejustificat” fotografii de la o manifestaţie în favoarea unui deţinut de extremă-stânga aflat în greva foamei. Facebook, care are o politică de a nu favoriza promovarea extremiştilor sau teroriştilor, a transmis că postările despre deținutul grec încălcau standardele platformei în privinţa persoanelor şi organizaţiilor periculoase.
➡️ Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis azi că reformele judiciare din Polonia ar putea contraveni legislaţiei Uniunii Europene. Mai exact, este vorba despre eliminarea posibilităţii unei revizuiri judecătoreşti efective a respingerii unor magistraţi în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie din Polonia. Concret, CJUE a precizat că statele membre ale UE au obligaţia de a oferi căi de atac suficiente pentru a asigura protecţia legală efectivă a persoanelor în domeniile reglementate de legile blocului comunitar. Practic, lipsa unor astfel de căi de atac în numirile la instanţa supremă poloneză poate da naştere unor îndoieli sistemice ale persoanelor privind independenţa şi imparţialitatea judecătorilor numiţi la finalul procedurii respective, susține CJUE.
➡️ Un tribunal din Belarus a condamnat azi o jurnalistă la şase luni de închisoare pentru “divulgarea de secrete medicale”, după ce aceasta a contrazis declaraţiile oficiale privind moartea unui protestatar despre care autorităţile susţineau că era beat la momentul decesului. Jurnalista Katerina Borisevici a susținut că autoritățile au falsificat cauza morții.
➡️ SUA au impus sancțiuni asupra mai multor oficiali ruși și entități din Rusia, în contextul în care au ajuns la concluzia că otrăvirea lui Alexei Navalnîi a reprezentat o încercare a Rusiei de a îl asasina pe opozant, a anunțat administrația Biden.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe