Matei Bogdan
Publicat în 16 noiembrie 2022, 13:38 / 57 elite & idei

Marco Badea: Națiunile din G20 reunite la summitul organizat în stațiunea indoneziană Bali au publicat doar o „declarație”, nu un „comunicat”, la finalul reuniunii

Națiunile din G20 reunite la summitul organizat în stațiunea indoneziană Bali au publicat doar o „declarație”, nu un „comunicat”, la finalul reuniunii.

⚠️ The Guardian notează că diferența dintre cele două este că un comunicat este agreat de toate părțile, în timp ce o declarație este o recunoaștere implicită a faptului că nu toate țările prezente sunt de acord.

⚠️ Drept urmare, declarația din Bali include o referire neobișnuită la faptul că o „majoritate” a membrilor G20 a fost de acord cu formularea privind războiul din Ucraina.

⚠️ Fie că este vorba de un comunicat sau de o declarație, aceste declarații nu sunt obligatorii pentru statele membre. În comunicat se afirmă că „majoritatea membrilor” deplâng „în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cer retragerea completă și necondiționată a acesteia de pe teritoriul Ucrainei”.

⚠️ „Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală, limitând creșterea economică, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile pentru stabilitatea financiară”.

⚠️ „Au existat și alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se mai arată în comunicatul transmis după summit.

⚠️ Rusia a fost reprezentată la G20 de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. De altfel, șeful diplomației de la Moscova a afirmat că ţările occidentale au încercat să „politizeze” declaraţia comună a summitului.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

PoliticKelemen Hunor: În acest moment, comasarea alegerilor locale şi parlamentare nu este posibilă constituţional

EconomieMarian Năstase: ALRO este al doilea cel mai transparent emitent BET privind raportarea ESG

ExternMarco Badea: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina

SocialCsibi Magor: Pentru prima data de cand donez

EvenimenteAndreea Paul: Conferința CDG ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaVlad Mixich: Mi s-a întâmplat de câteva ori să trăiesc o emoție foarte specială: gratitudinea de a fi martorul nemijlocit a unei frumuseți unice

EditorialOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe