Bogdan Daradan
Publicat în 8 august 2012, 17:46 / 406 elite & idei

Marian Lupu: Vrem să se aprobe Legea Pensiilor, înainte de a vota bugetul

Marian Lupu: Vrem să se aprobe Legea Pensiilor, înainte de a vota bugetul

Nu aprobați legea pensiilor, elaborată de Partidul Democrat, nu votăm bugetul pentru anul viitor. O asemenea condiție a fost înaintată Alianței de către liderul democraților, Marian Lupu.

„Să nu fie pentru nimeni cu supărare însă, o declar deja astăzi: votul pentru un asemenea proiect este precondiția de bază pentru votul Partidului Democrat a legii bugetului pentru anul viitor și a altor bugete. Eu înțeleg că oamenii ar putea să vină și cu o anumită, nu că invidie, dar știți cum se întâmplă pe la noi uneori – de ce alții și nu noi, s-ar putea această poziție să se încerce să fie justificată prin tot felul de argumente”, a declarat acesta într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Lupu admite că acest proiect solicită sume suplimentare de bani atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetul de asigurări sociale, însă, potrivit lui, un asemenea model și o asemenea structurare este imperativă. „Știți, dacă administrarea fiscală o să muncească așa cum trebuie să muncească, dacă cei din serviciile vamale vor munci așa cum trebuie să muncească, vor fi acumulate venituri necesare la bugetul de stat, vor fi diminuate la maxim evaziunea fiscală, corupția în domeniu și multe alte fenomene negative, vor fi banii necesari pentru realizarea acestui proiect, și nu doar a acestui proiect.Iată de ce adoptarea acestui proiect și angajamentul social ferm al nostru, al tuturor, atât al Parlamentului cât și al Guvernului poate fi un factor important de influență a eficienții activității organelor fiscale, organelor vamale a tuturor celor care trebuie să asigure acumularea acestor bugete”, a subliniat democratul.

„Este un moment principial nu doar pentru Partidul Democrat. Este un moment principial pentru o reformă a sistemului de pensionare. Altă cale de a schimba starea de lucruri în acest sistem noi nu avem. Mă aștept la o poziție responsabilă din partea tuturor colegilor noștri din Executiv, cât și din Parlament ca să votăm solidar această lege înainte de votul la legea bugetului pe anul viitor și înainte de a vota legea bugetului de asigurări sociale fiindcă, înțelegeți bine, ele sunt foarte strâns legate între ele”, a mai adăugat Marian Lupu.

Potrivit lui, acest model de pensii va duce la combaterea sărăciei și la asigurarea unei echități sociale. „La Guvern, unele ministere au dat avize pozitive, alte ministere au venit cu avize negative. Îmi exprim speranța că avizul cel oficial al Guvernului va fi unul în favoarea acestui proiect de lege”, a conchis sursa.

UNIMEDIA precizează că proiectul de lege privind indexarea pensiilor a fost epediat spre examinare în Guvern. Acesta prevede un sistemu de indexare a pensiilor, astfel încât mărimea procentului de indexare să difere după mărimea pensiei. Astfel, potrivit democraţilor, inechitatea existentă între cei cu pensii mari şi cei cu pensii mici va fi exclusă.

De asemenea, proiectul de lege se află și la comisiile parlamentare, pentru a fi analizat. Acesta ar urma să fie aplicat în Moldova începând cu 2013.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe