Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 19:40 / 389 elite & idei

Marian Murguleț: ”Managementul crizei și asigurarea continuității activității organizațiilor presupun un plan cu acțiuni clare, responsabili și termene care să fie actualizate în funcție de evoluția crizei”

Marian Murguleț: ”Managementul crizei și asigurarea continuității activității organizațiilor presupun un plan cu acțiuni clare, responsabili și termene care să fie actualizate în funcție de evoluția crizei”

Secretarul de stat pentru tehnologia informației/CIO Guvernamental, Marian Murguleț:”Managementul crizei și asigurarea continuității activității organizațiilor presupun un plan cu acțiuni clare, responsabili și termene care să fie actualizate în funcție de evoluția crizei”

 • Primul pas critic este identificarea ariilor de impact, formarea echipelor de intervenție care să acopere toate ariile de impact și stabilirea responsabilităților pentru Managementul Crizei.
 • Guvernanța cu focus pe analiza necesitații unor schimbări de guvernanță sau în procesul decizional în cazul în care se prelungește nevoia de a lucra de la distanță sau de închidere parțială a sediului instituției.
 • Managementul forței de munca și protejarea sănătății cu accent pe identificarea angajaților cu rol critic sau necritic și adaptarea planului de personal necesar pe activități funcție de aceasta; adoptarea unor reglementări privind modalitatea de desfășurare a activității angajaților în regim de telemuncă și decalarea programului de muncă.
 • Comunicarea cu cetățenii și alte instituții. Este necesară cel puțin pregătirea unui plan de comunicare cu cetățenii, alte instituții și parți interesate, inclusiv răspunsurile instituției la solicitările și întrebările primite.
 • Servicii Digitalizate. Este important să avem un plan pentru promovarea utilizării serviciilor digitale, concomitent cu demararea unui program de asistență și instruire pentru cetățeni, în mod special a celor vârstnici și a grupurilor aflate în situații de risc, care vor fi nevoiți să se bazeze doar pe servicii digitale.
 • Planul de continuitate: de revizuit planul de continuitate, cum este implementat și de către cine, unde și cui sunt raportate măsurile și rezultatele. Trebuie stabilit care sunt principalele arii funcționale constituente ale planului de continuitate (Angajați, Cetățeni, Furnizori, Comunicare, Guvernanță, Control, Raportări, etc) și cine este responsabil.
 • Infrastructura Fizică: este util un plan de masuri privind reducerea activității de lucru cu publicul și din birouri la minimum necesar. Verificați spațiul de rezerva disponibil și alternativele de back-up.
 • Reziliența cibernetică: Testați infrastructura IT pentru o creștere semnificativă a traficului de date având în vedere telemunca și creșterea utilizării serviciilor digitale. Testarea trebuie făcută proactiv și regulat având în vedere riscul de creștere ale atacurilor cibernetice.
 • Operaționalizarea măsurilor: Testați abilitatea de implementare a masurilor preventive, corective, de toleranță și sprijin și stabilite.De asemenea, ar trebui tratate corespunzător/revizitate procedurile existente cu privire la:
 • * Confidențialitate și raportare
 • * Managementul financiar – contabil, asigurarea lichidităților
 • * Efectuați Teste de stres pentru diferite scenarii
 • Organizațiile reușesc să gestioneze situațiile de criză cu atât mai bine cu cât reușesc să-și consolideze aspectele menționate.“ Am convingerea ca vom iesi cu bine cu toții din toată această criză” a declarat Marian Murguleț, CIO Guvernamental.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe