Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 17:40 / 158 elite & idei

Marian Murguleţ: “Mi s-a spus – Sunteți demnitar și, conform legii, nu aveți nevoie de niciun fel de studii, nici măcar de bacalaureat”

Marian Murguleţ: “Mi s-a spus – Sunteți demnitar și, conform legii, nu aveți nevoie de niciun fel de studii, nici măcar de bacalaureat”

Marian Murguleţ, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, ne-a povestit prima sa întâlnire de la Guvern cu şeful resurselor umane.  

“În prima zi la Guvern, ca demnitar, numit secretar de stat în 11 iulie 2019, am ajuns la birou și evident prima întâlnire pe care am avut-o a fost cu directorul de pe vremea aceea de la resurse umane, un tip smart și glumeț, cred că se numea Teodorescu.

Prima întrebare pe care i-am pus-o a fost care sunt actele de studii pe care trebuie să le aduc pentru angajare.

Omul mi-a răspuns foarte serios: “Copia după cartea de identitate, domnule secretar de stat. Dar la dvs este ok, că deja o avem atașată la CV”.

Foarte mirat, îi spun: “Bun, dar cum se poate așa ceva? Totuși, la nivelul acesta, nu îmi cereţi măcar o diplomă de licență?”

Omul  mi-a replicat: “Nici diplomă de BAC nu ne trebuie. Sunteți demnitar și, conform legii, nu aveți nevoie de niciun fel de studii, nici măcar de bacalaureat”.

-Domnule, vorbeşti serios sau glumeşti?, i-am spus eu.

-Cum să glumesc?, mi-a răspuns, nu îmi permit să fac astfel de glume cu dumneavoastră. Sunteți demnitar și nu aveți nevoie de niciun act de studii.

Am rămas destul de mirat și îmi am dat seama că legea făcută în debuturile democrației românești, probabil după anii ‘90, a fost special creată ca să poată ocupa poziții de demnitate publică toți oamenii fără studii, foarte bine împinși de către partidele politice.

De asta nu ar trebui să ne mirăm că tot felul de sudori sau mecanici auto etc – meserii nobile dealtfel, dar atunci când sunt profesate în domeniul lor de activitate – oameni cu astfel de pregătire au ajuns să ocupe de multe ori funcții de demnitate publică în România.

Trist, dar adevărat.

Zilele trecute, îmi spunea un prieten că pe cei cu diplome falsificate de BAC, licență sau cu lucrări de doctorat plagiate, decât să fie arestați pentru astfel de infracţiuni, mai bine i-am chinui și i-am pune să învețe ca să își ia într-adevăr BAC-ul sau licența. Îi ținem în arest la domiciliu sau unde decide instanța până când reușesc să își ia diplomele pe care și le-au falsificat. Chiar ar fi o idee, nu?

Pe măsură ce ne-am îndepărtat de primii ani ai democrației românești,  au apărut toți repetenții care au vrut să își ascundă prostia prin diplome obținute la licee sau universități fantomă (licențe și doctorate fără număr în unele cazuri). Dar nu cred că este în totalitate vina lor, ci a celor care îi propun respectiv a celor care îi verifică sau, mai bine zis, care nu îi verifică cum trebuie.

În momentul în care un om propus de ei este descoperit cu astfel de fraudă trebuie ca nu doar omul în cauză, ci și cel/cei care l-a/u propus să facă un pas în spate sau zece pași în spate și să dispară din viața publică.

Când cineva duce o propunere de numire la mapa cuiva care numește într-o funcție de demnitate publică trebuie să își asume propunerea. Chiar dacă este legal să nu ai studii suplimentare ca demnitar, este – în opinia mea – profund imoral și neadecvat anului 2020 să mai avem astfel de situații.

https://financialintelligence.ro/

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe