Matei Bogdan
Publicat în 11 decembrie 2019, 19:26 / 478 elite & idei

Marian Murguleț: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

Marian Murguleț: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

5 decembrie 2019: AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca fiind de importanță strategică în formularea politicilor publice pentru domeniul digital și al tehnologiilor în general.

În opinia AmCham, digitalizarea administrației publice, care este în prezent între cele mai mari provocări pentru România, dar și o oportunitate de dezvoltare cu impact orizontal în economie, are nevoie de o viziune unică și de un set de strategii corelate care să fie planificate, implementate și coordonate de către o singură instituție la nivelul întregului sector public.

România nu își mai poate permite să amâne măsuri ferme și coerente de recuperare a decalajelor în materie de digitalizare. Economia digitală este pentru multe din statele europene și din regiune o realitate prezentă, în timp ce pentru România a rămas la stadiul de deziderat. Avem modele funcționale, implementate cu succes în alte țări, și facem apel la decidenți, indiferent de culoarea politică, să acorde susținerea necesară ca România să demareze procesul de transformare a actul de administrare într-unul eficient și transparent, a declarat Elisabeta Moraru, Vice-președinte AmCham Romania și co-președinte al grupului de lucru AmCham dedicat economiei digitale.

AmCham Romania a susținut o astfel de abordare în mod constant, propunând ca Biroul CIO să fie instituția răspunzătoare prin care Guvernul să acționeze deschis în relația cu cetățenii și mediul de afaceri, având sub coordonare domenii precum: cadrul național de interoperabilitate și Agenda Digitală, neutralitatea achizițiilor publice; Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership sau OGP): implementarea unei platforme de cloud computing guvernamentale sau implementarea unui plan de acțiune privind inteligența artificială (AI) și blockchain.

Odată cu susținerea acestui demers, AmCham a transmis instituțiilor abilitate și disponibilitatea companiilor membre cu expertiză în domeniu de a participa la consultări și dezbateri pe care le considerăm necesare pentru adoptarea unor politici publice de calitate, relevante, potrivite pentru contextul local dar corelate cu cele mai bune practici la nivel internațional. Cea mai recentă luare de poziție AmCham pe tema rolului și atribuțiilor biroului CIO guvernamental, poate fi consultată pe pagina AmCham Romania aici.

***

Despre AmCham România

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de 25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

În prezent, cele peste 450 de companii americane, multinaționale și românești membre ale comunității AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de Capital și Servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Economie Digitală, Future of Work, Mediu, Real- Estate și Turism.

Pentru companii, afilierea la AmCham reprezintă o expresie a angajamentului și responsabilității față de calitatea climatului investițional în care activează, precum și față de contribuția la evoluția socio-economică a României în ansamblu.

Conexiunea cu mediul de afaceri internațional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerț a SUA, și afilierea la rețeaua europeană a Camerelor de Comerț Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituțională cu Ambasada Statelor Unite la București, și face parte din platforme de consultare precum Coaliția pentru Dezvoltarea României alături de alte organizații partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune. www.amcham.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe