OraNoua.ro
Publicat în 1 noiembrie 2017, 19:30 / 268 elite & idei

Marian Staș: „Greșeala de eroare”. Analfabetism funcţional, nivelul următor. De ce e mult mai rău

Marian Staș: „Greșeala de eroare”. Analfabetism funcţional, nivelul următor. De ce e mult mai rău

Nu-i întrutotul lipsit de sens exerciţiul său stilistic, deși e tras de păr așa tare, că a făcut să învingă „răul”, nicidecum „binili”: întreg spaţiul public a taxat sever împrejurarea, punând încă o bilă neagră în tolba, și-așa doldora, a ministrului mult prea complexat inferior pentru rangul ce i s-a pus pe umeri.

Noaptea minţii

Povestea cu „îmi cer scuze anticipat pentru greșelile pe care le-am făcut” este, însă, mult-mult mai gravă, pentru că, în acest caz, derapajul logic al ministrului Pop e infinit mai subtil. E, aș spune, inconștient. Ba, mai potrivit, sub-conștient: fericiţi cei săraci cu duhul!… Omul, pur și simplu, e incapabil să realizeze de unul singur hăul logic al enunţului, ce vine din fundaţii friabile multiple și surpări succesive de fundamente educaţionale elementare, fenomene proprii prăbușirii uriașilor cu picioare de lut, din galeria aiuritoare Ceaușescu Nicolae și Elena, Bobu Emil, Gâdea Suzana și tot așa.

Pe nici unul nu numai că nu i-a dat știinţa de carte afară din casă, ba dimpotrivă: au fost analfabeţi în stare pură, propulsaţi la vârf cu sânge rece, în dispreţul aiuritor al oricărei vagi urme de aparenţă meritocrată. Aceasta este clasa de apartenenţă a sindicalistului mediocru devenit, peste noapte, ministru inadecvat.

Personajul e cu atât mai periculos cu cât, prin natura sa, haștag naremamănaretată. Nu se dă în lături de la nimic atunci când vine vorba de a executa comanda politică venită de sus. Scopul, nu contează cât de murdar, îi scuză toate mijloacele, nu contează cât de ucigătoare.

Amintiţi-vă episodul din vara 2012, când, peste noapte, a luat gâtul ca la pui Consiliului General al CNADTCU, care, prin vocea preşedintelui său de atunci, academicianul Marius Andruh, a confirmat plagiatul comis de Victor Ponta, prim-ministrul în funcţie, în teza sa de doctorat. Academicianul își amintește astfel episodul halucinant: „A venit mai întâi un secretar de stat, care apoi a plecat, și a apărut Liviu Pop. Eram în sală atunci. Dânsul a venit cu un aer superior să ne spună că nu mai existăm, pentru că în noaptea respectivă s-a dat un ordin de ministru prin care CNATDCU era desfiinţat (ordin de ministru care încă nu apăruse în Monitorul Oficial când a venit el la noi). Într-un mod destul de neelegant a încercat să ne facă să înţelegem că nu avem niciun rost acolo și că tot ce discutăm nu este treaba noastră. Îmi aduc aminte multe, bineînţeles, dar cam atât vă pot spune deocamdată…”Lupul nu și-a schimbat deloc părul; năravul, cu atât mai puţin.

„România educată”

Ierarhia politică ineptocrată tace, complice. Premierul tace. Șeful de partid tace. Amândoi fac glumiţe tâmpite cu ‘cel manual de educaţie fizică și tac dispreţuitor, girând grosolan cu tăcerea lor problema de fond diagnosticată tranșant, la RFI, de profesorul Nicolae Manolescu: „[…] e o tendinţă nu numai nedorită, dar foarte gravă, alarmantă, de întoarcere la nişte metode de a înţelege şcoala şi învăţământul, în general, într-un mod cât se poate de apropiat de acela din timpul comunismului. Etatizarea asta care stă la baza măsurilor pe care le prevede ministerul în momentul de faţă mi se pare lucrul cel mai important şi care trebuie spus. […] Actuala guvernare, care vrea să fie social-democrată, începe să semene bine cu cea socialistă, comunistă, din trecut.”

Despre Președinte – da, cel care și-a angajat reputaţia mandatului pe mantra „România Educată”!… –: un singur fapt în această speţă nenorocită: a primit, fără să clipească, jurământul strâmb al sfertodoctului, girându-i direct statutul ministerial. Prin gestul său nesăbuit, Președintele a amplificat direct ameninţarea Educaţiei la securitatea naţională a României. EDUCAŢIE, vai nouă!… Acum trăim, halucinant pentru România lui 2017, „timpul rinocerilor”. Atât ne duce capul. Atât putem. Asta votăm. Asta avem.
Și totuși, „ascensiunea acestui Arturo Ui trebuie oprită” (Berthold Brecht).
Cu orice preţ.

www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe