Adriana
Publicat în 21 septembrie 2016, 14:03 / 120 elite & idei

Marian Stas: Împușcarea în picior la românii de peste Prut. Cazul L.A.Ș.M.

Marian Stas: Împușcarea în picior la românii de peste Prut. Cazul L.A.Ș.M.
+ Observator

L.A.Ș.M. înseamnă Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Iar dacă aș fi scris textul cu două luni în urmă, titlul ar fi fost “Ieșirea din comunism. Paradoxul L.A.Ș.M.” Dar, se vede treaba o dată în plus, meteahna de a ne da noi, sec și cu sete, peste gioalele noastre nu ne lasă și pace. Sau de a ne împușca în picior, de unii singuri, urlând apoi de durere, ca buimacii. Cât despre perspectiva „de peste Prut”, ea e valabilă în ambele sensuri: și când privești dinspre Chișinău încoace, dar și când privești dinspre Iași dincolo. Acum vorbim despre Chișinău.

Să mă explic. În 2013, curajosul tandem ministerial Maia Sandu (ministru) – Liliana Nicolaescu-Onofrei (viceministru) dă undă verde unei veritabile revoluții curriculare, având ca vector de atac Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Citez din documentele pe care le-am consultat personal, începând cu obiectivele minunatului proiect:

Descongestionarea Planului cadru prin reducerea numărului de discipline şcolare obligatorii

Sporirea flexibilităţii de a decide vizavi de configuraţia propriei instruiri (instruirea de bază, opţională şi vocaţională), în funcţie de aspiraţiile profesionale
Sporirea nivelului de instruire, graţie focalizării pe însuşirea temeinică a disciplinelor de interes
Sporirea esenţială a ponderii educaţiei vocaţionale şi a implicării vocaţionale – elemente esenţiale ale procesului educaţional modern.

Planul cadru de alternativă include două niveluri:

Nivelul de profilare (clasa a X-a);
Nivelul de specializare (clasele XI şi XII);
La nivelul de profilare (clasa a X-a), elevii se vor înscrie la unul din profilele stabilite (umanistic sau real) şi vor fi instruiţi în baza actualului Plan cadru, elaborat de către Ministerul Educaţiei.

La nivelul de specializare (clasele XI şi XII) elevii vor avea posibilitatea să-şi modeleze configuraţia propriei educaţii, în baza a trei module educaţionale:

Modulul I. Instruire de bază 26 ore/săpt. (24 ore/săpt. + 2 ore/săpt. pentru educație fizică)

Include două componente de instruire, pentru fiecare dintre cele două profiluri:

Componenta disciplinelor obligatorii
Componenta disciplinelor „la alegere”
În cadrul acestui modul, elevii vor urma cele trei discipline din aria disciplinelor obligatorii şi vor selecta trei discipline din aria disciplinelor „la alegere”.

Modulul II. Instruire opţională (2/4 ore/săpt.)

În cadrul acestui modul, elevii vor selecta 1 – 2 discipline opţionale (2 ore / săpt.) din următoarele:

Educaţia civică
Literatura universală
Economia
Limba străină II
Alte discipline, în funcţie de oferta instituţiei, în baza curriculumului aprobat
Instruirea vocaţională se va desfăşura în baza Programelor curriculare elaborate la nivel de instituţie şi aprobate de către Ministerul Educaţiei, iar evaluarea se va desfăşura ca şi în cazul disciplinelor modulului I.

Modulul III. Implicare/dezvoltare vocaţională (2 ore/săpt.)

În cadrul acestui modul, elevii vor trebui să-şi dezvolte abilităţi specifice prin implicarea obligatorie în diverse activităţi comunitare, culturale, ştiinţifice. Următoarele domenii vor fi disponibile:

Activităţi de voluntariat comunitar
Activităţi culturale (literare, muzicale, arte plastice etc.)
Activităţi de cercetare şi aplicaţii tehnice
Aceste activităţi se vor desfăşura în afara orelor de curs (posibil, în afara teritoriului instituţiei) dar vor fi monitorizate de către instituţia de învăţămînt. Activităţile vor fi evaluate în baza susţinerii Rapoartelor anuale.

Toate bune și frumoase, toată lumea cu scaun la cap – elevi, profesori, părinți… eu! – fericită și bucuroasă de succesul răsuntor al arhitecturii curriculare pilotate de L.A.Ș.M., până când actuala trupă a Ministerului Educației de la Chișinău decide să rupă gâtul întregului proces, lucrând să desființeze ceea ce înseamnă cu totul altceva, altfel – adică, școală pe bune, gândită și pusă în fapt cu ochii spre viitor și spre aspirațiile reale ale copiilor, și nu îngălat în propriile frici și neputințe ineptocrate. Am fost acolo și depun mărturie din din priză directă, cu mâna pe inimă: continuarea proiectului curajos început în 2013 înseamnă ieșirea reală din comunism a educației din stânga Prutului. Orice altceva nu face decât să consfințească blestemul încremenirii în proiect, dintr-o ridicolă logică strâmbă politrucianistă, pe care o denunț cu toată forța aici, acum.

La finele lui august, negocierile dintre echipa L.A.Ș.M. și trupa M.E. s-au purtat în termeni „crânceni”. Rațiunea, pare-se, a reușit să tină întrucâtva în frâu elanul demolator al ineptocraților, care nu se împacă neam cu faptul de a „saluta și continua ceva pornit de predecesorii lor” (față de care intoleranța celor de acum e absolută). Drept pentru care, noul concept de compromis, solicitat de M.E. în termen de două zile și propus de L.A.Ș.M., a fost “uimitor de sumar examinat și acceptat”. “Nu e la fel de bun comparative cu ce am avut, […] dar cel puțin elevii vor avea libertatea de a alege. Or, asta este esența schimbării!” – concluzionează, fără echivoc, mesajul la zi pe care l-am primit de la surse foarte bine informate.

Morala acestei povești adevărate și triste e una singură. În spațiul și timpul școlii, testul acid al paradigmei sale este, fără putință de tăgadă, testul arhitecturii curriculare al școlii ca sistem, iar logica aserțiunii vine dintr-o lecție fundamentală pentru noi, oamenii: comportamente de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste –, repetate suficient de mult, devin deprinderi de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste; acestea, la rându-le, consolidează atitudini de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste. În orice sistem educațional, modelul curricular determină, prin definiție, comportamentele de fond ale elevilor și profesorilor în raport cu ariile învățării.

Iar acum, în 2016, în spațiul școlii avem a veni de hac, înainte de orice, acelorași monștri urâți, ce bântuie încă si în București și în Chișinău, adică planurilor-cadru “de lemn”, ce țin feroce în loc dezvoltarea copiilor așa cum se cuvine în secolul XXI.

Asta e. România pe bune începe cu Școala pe bune!

Împușcarea în picior la românii de peste Prut. Cazul L.A.Ș.M.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe