OraNoua.ro
Publicat în 17 decembrie 2014, 17:58 / 313 elite & idei

Marian Staş: Scrisoare deschisă, noului Guvern al României

de Marian Staş

Iată aşteptările mele faţă de voi, membrii noului Guvern al României, care ieri aţi primit votul Parlamentului României şi mâine depuneţi jurământul în faţa Preşedintelui României.

Voi, membrii noului Guvern al României, constataţi starea de fapt anacronică şi performanţa actuală submediocră a Şcolii ca sistem şi articulaţi viziunea schimbării paradigmei Educaţiei, configurând curajos un model educaţional solid pentru România secolulului XXI Voi, membrii noului Guvern al României, constataţi că starea curentă a Educaţiei constituie ameninţare directă la adresa siguranţei naţionale – în virtutea faptului că absolvenţi inepţi ai şcolii de azi pot deveni conducători inepţi ai României de mâine -, decideţi că situaţia este inacceptabilă şi identificaţi măsurile de primă urgenţă pentru stoparea acestei involuţii toxice, distructive pentru ţară Voi, membrii noului Guvern al României, constataţi absenţa, în acest moment, a conversaţiei critice necesare despre valorile autentice cultivate în şcoală şi vă asumaţi misiunea de facilitare a redefinirii axiologice a Educaţiei în România, în orizontul următoarelor două-trei decenii Voi, membrii noului Guvern al României, numiţi proiectele prioritare prin care declanşaţi schimbarea paradigmei în Educaţie, şi anume: a) definirea conceptuală şi operaţionalizarea unei noi arhitecturi curriculare în învăţământul preuniversitar, viabile pentru următorii douăzeci-treizeci de ani; b) operaţionalizarea unei strategii de resurse umane moderne, centrate pe conceptul carierei didactice cu opţiuni multiple; c) susţinerera schimbării paradigmei printr-o infrastructură instituţională şi financiar-logistică puternică, definită în raport cu statutul Educaţiei, de cel mai important proiect al României în următoarele două decenii Voi, membrii noului Guvern al României, consacraţi şi giraţi meritocraţia autentică în Educaţie, în locul ineptocraţiei cronice, existente acum sau emergente în condiţiile menţinerii acestui status quo inacceptabil, ce otrăveşte degenerativ, în formă agravant-continuată, fibra profundă a naţiei române.

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

Braşov, 16 decembie 2014

Sursa: http://adevarul.ro/

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”