OraNoua.ro
Publicat în 16 noiembrie 2016, 14:12 / 261 elite & idei

Marian Staș: Șoapta Lebedei Negre

Marian Staș: Șoapta Lebedei Negre

de Marian Staș

Rara avis in terris nigroque simillima cygno – postula latinul Juvenal, la vremea sa. Cum adică, lebede negre? Imposibil așa ceva! Toate lebedele sunt albe, de bună seamă! Problema e de fractură logică: nu înseamnă câtuși de puțin că dacă noi n-o vedem, ea nu există. Chiar acum, Lebăda Neagră își face auzită șoapta aripilor sale, dând semn că aparentul imposibil poate fi, în fapt este, cât se poate de posibil cu putință. Curând, șoapta va deveni tunet și siajul, tsunami. Lebăda Neagră tocmai s-a arătat. (Re)citiți Nassim Taleb, și atunci veți ști…

Nu sunt ipocrit și nici defensiv. Știu perfect ce aș fi putut face mai bine eu și/sau n-am făcut, în această lună aberantă a semnăturilor. Când, însă, raportul dintre vorba de încurajare – măsurată în zecile de mii de mesaje pe care le-am primit – și fapta de susținere, necesară potrivit legii, are numitorul zece (adică, de zece ori mai puțini semnatari decât încurajatori), realitatea nefardată mă pune serios pe gânduri despre curajul autentic al asumării noastre, ca societate, a primenirii politice. 1788 de semnături (necumpărate, netranscrise) pentru România #pebune, cea care începe cu ȘCOALA #pebune, în loc de 17797, mie îmi sună mai degrabă a frică, eschivare și lașitate, decât a curaj, implicare și asumare. Vox populi. Pe românește: non-combat, flagrant. Iau act și atât. Aici suntem acum.

1788. Atâția bucureșteni a constatat Biroul Electoral de Circumscripție nr. 42 al Municipiului București că au semnat pentru mine, „ca urmare a verificării listelor de susținători”, drept pentru care, așa cum scrie la legea otrăvită nr. 208/2015, a respins candidatura mea independentă la Senat.

Și Lebăda Neagră șopti prima oară: dosarul meu conține atât 1611 semnături pe hârtie, cât și 177 semnături pe care le-am primit în format electronic. Imposibilul tocmai a devenit posibil.

1788. Văzând contestația mea la legea electorală, instanța Secției a V-a Civilă a Tribunalului București a hotărât:

„ÎNCHEIERE. Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale […]. Sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 54 alin. 3 din Legea nr. 208//2015, prin raportare la prevederile art. 16 şi 37 din Constituția României. […] HOTĂRÂRE. Respinge contestaţia, ca neîntemeiată. […]”

Vorba amicului Andrei Carabelea, candidat independent la Senat în județul Neamț: „Ilogic și chiar șocant: deci se admite că este posibil ca aici să fie o îngrădire a unui drept constituțional (art. 37 – Dreptul de a fi ales), dar nu se admite contestarea deciziei de a fi încălcat acest drept.” wtf?!…

Și Lebăda Neagră șopti a doua oară: acum, când scriu, dosarul meu de la CCR este „în curs de repartizare”. În context, am avut privilegiul să conlucrez cu un tânăr avocat strălucitor. Cu gratitudine, mulțumesc pentru sprijin, Răzvan Gheorghe – BRAVO!

1788. În semn de respect elementar față de efortul fiecărui semnatar în parte – și, cu atât mai mult, față de cei care m-au sprijinit să colectez liste cu semnături – am decis că gestul de integritate din partea mea este să depun dosarul de candidatură așa cum a fost el, în ziua de grație 27.10.2016, cu toate semnăturile obținute onest. Dacă doar unul ar fi semnat pentru mine, aș fi depus dosarul fix cu semnătura în cauză, din respect civic pentru semnatar.

În fapt, acest proces pre-electoral este profund discriminatoriu, abuziv și neconstituțional, având un potențial uriaș de a bloca atât accesul onest, nepenal, al candidaților independenți către votul cetățenilor, dar – infinit mai otrăvitor – de a sufoca dezbaterea autentică despre proiecte. Timp de o lună nu a contat nimic altceva decât obsesia aberantă a listelor de semnături, cu accente grotești de multe ori, anormale și pentru cei care am cerut semnături și pentru cei care ni le-au acordat. Punctul culminat al aberației kafkiene numite liste de semnături: cenepeul – marota multor români extrem de suspicioși în a-și scrie / transmite codul numeric personal, impus conform legii.

Eu am respectat legea, așa strâmbă cum e. Dincolo de litera ei, însă, forma și fondul materiei politice în România sunt lumi paralele, din alt veac decât cel numit XXI. Acum, România băltește mai degrabă într-un ev politic feudal – nici măcar în evul mediu. Și acestei inadecvări istorice avem a-i veni de hac, dacă vrem să nu ne crape obrazul de rușine când ne uităm la noi, în oglindă. Punct.

La urmă, Moise.

Cu năduful jurnalistului-cetățean implicat, Moise Guran a ridicat incandescent temperatura subiectului, făcându-l public. Voiam să îl votez pe omul ăsta! – scrie el pe biziday.ro, în 29 octombrie. Și, încă, după două zile: Poate că n-ar fi atât de rău să facem alegerile mai prin martie anul viitor…

„Admiterea contestației poate duce la amânarea alegerilor și la reluarea procedurii de înscriere. […] În mod evident, listele astea de semnături cu un prag atât de mare reprezintă o mizerie făcută de partide pentru a scoate outsiderii din cursă. [..] Potrivit Constituției, data alegerilor poate fi amânată cu trei luni de la expirarea mandatului actualului Parlament. Chiar așa, cum vi s-ar părea să facem alegeri mai prin martie?”

Mulțumesc, Moise – CHAPEAU!

Și Lebăda Neagră șopti a treia oară…

qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

PoliticKlaus Iohannis, în Egipt: „România este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu”

EconomieRadu Craciun: Criptomonedele – 4 teme de gandire

ExternMarco Badea: Despre lupta împotriva schimbărilor climatice

SocialCiprian Stănescu: Am început ”Soluții pentru 2025”. Un proiect de care cred că o să tot auziți

EvenimenteIonuţ Simion | Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă: Din ce în ce mai multe companii înţeleg că trebuie să se organizeze şi să funcţioneze după principiile unei guvernanţe corporative

CulturaFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

EditorialAndreea Paul: Cine conduce lumea?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe