OraNoua.ro
Publicat în 13 mai 2015, 20:00 / 390 elite & idei

Marian Staş: X: Out!… Y & Z: In!…

Marian Staş: X: Out!… Y & Z: In!…

de Marian Staş

Probably the best in the world… Știți sursa. Parafrazând, afirm că SINTEZA din aprilie curent este, probably, the best of its kind. Coperta singură dă fiori reci unei felii bune de Românie demografică: X – Generația înfrântă. Radiografiile sociologice semnate de contributori pun un diagnostic crud, necruțător: falimentul segmentului 35-55 de ani în raport cu schimbarea paradigmei României. Cauza, structurală: actul ratat de leadership al Generației X, timp de 25 de ani, din 1989 până azi.

 

Vasile Dâncu (Generația înfrântă a României): „Generația X s-a maturizat social în vremuri tulburi și principala ei limită este faptul că nu a articulat strategii de colaborare, ci mai ales de competiție. […] Ce i-a lipsit Generației X? Două lucruri: conștiința unei generații și lideri de generație care să fi răzbit singuri, prin competiție și solidaritate de generație, nu lideri numiți sau fabricați în laboratoare.”

Dan Jurcan (Sfârșitul unei generații): „[…] Ultimii șapte ani au însemnat pentru România o predare de ștafetă. Liderii politici din generația X au ajuns în funcții de miniștri și chiar premieri. Pentru mulți, schimbarea mult așteptată părea să hrănească speranța și să vindece dezamăgirea. Dar «lupii tineri» s-au dovedit mult prea flămânzi, iar nume precum Elena Udrea, Sorin Apostu, Dan Șova sau Darius Vâlcov au compromis definitiv încrederea că generația X ar mai putea face vreo schimbare benefică pentru România. […] Au trecut 25 de ani și liderii generației X din România par să fi irosit șansa de a schimba destinele unei națiuni, fiind mânați de interese mărunte, corupție și individualism feroce. Generația X este generația leadershipului ratat.”

Mircea Miclea (Un psiho-portret pointilist): „Noi am învins în stradă, ei au câștigat puterea în instituții.”

Pun și eu, la rând, sare pe rană: Educația, acum.

Când România secolului XXI are atârnată de gât o Şcoală de secol XIX-XX, cum poate societatea evolua și pentru ea însăşi, şi în competiţia dură la nivel global? Răspuns scurt: nu poate. N-are cum! Tinerii inepţi de azi sunt adulţii inepţi de mâine, iar până la România dată de gard pe mână proprie mai e doar un pas.

Cu atât mai hâdă e hoarda „rinocerilor” (E. Ionesco) României „de lemn” (prea mulți aparținători Generației X și părinților săi spirituali), şi cu atât mai tranşant are a fi răspunsul celor care ştim că, în fapt, România pe bune începe cu Şcoala pe bune.

Aşa încât, puţini-mulţi câţi sunteţi, să vă fie ruşine dincolo de puterea voastră de a ne suporta oprobriul pentru halul în care aţi adus Educaţia în România, în 25 de ani de incompetenţă endemică şi impostură malignă. Pentru tot ce aţi făcut rău, nu vă veţi putea salva voi, iar lada istoriei vă va înghiţi trist, uitând pe veci numele voastre nefericite.

Nu puteți voi frâna, cât putem noi accelera!…

X = act ratat de leadership. Dâncu dixit!

Ce punem în loc?

Punem în loc Y & Z.

Leadership real, autentic. Generația LMT (Liderii Mileniului Trei). România noului val.

Acum e punctul de reset.

Y & Z, intrați în joc!

Focalizaţi-vă pe dezvoltarea, în următorii zece ani, a mecanismelor care să vă permită accederea la poziţiile formale de putere şi influenţă în stat şi în societate.

Deveniţi „generatori de contexte”.

Formulaţi mesaje publice de impact.

Generaţi conversaţii publice relevante.

Instituiţi-vă, până în punctul în care deveniţi „instituţii” credibile, reputate, de care cei din jur încep să ţină seamă serios.

Păstraţi-vă independenţa față de cercuri de putere care vă pot cenzura, controla sau, în condiţii de dependenţă extreme, vă pot obliga să spuneţi / comiteţi lucruri împotriva conştiinţei voastre.

Nu muriţi!… Rămâneţi în viaţă şi fizic, dar şi semantic, prin forţa paradigmelor pe care le creaţi.

Faceţi ce vreţi voi atunci când vreţi voi. Nu faceţi ce nu vreţi voi atunci când nu vreţi voi.

Luaţi puterea şi exercitaţi-o în aşa fel încât cei care vă vor urma să vă poarte numele şi faptele în inimi cu preţuire şi respect pentru felul în care vor simţi că VOI aţi condus România.

Succes!

 

Marian Staș este profesor la Universitatea Harvard şi președintele Asociației clubul „Liderii Mileniului Trei”

http://qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe