OraNoua.ro
Publicat în 25 septembrie 2013, 18:36 / 288 elite & idei

Mariana Gheorghe: OMV Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist

Mariana Gheorghe: OMV Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist

Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist, a declarat luni, pentru Reuters, directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Aceasta a precizat ca investitiile companiei in Romania se vor cifra anul viitor la circa un miliard de euro. Anuntul vine pe fondul protestelor din Piata Universitatii, care au ca tinta secundara si interzicerea procedeului tehnic de fracturare hidraulica prin care se extrag gazele de sist, si la putin timp dupa ce OMV a renuntat la operatiuni similare in Austria din cauza protestelor activistilor de mediu.

Mariana Gheorghe a afirmat ca Petrom are trei modalitati principale pentru a compensa declinul natural al rezervelor: majorarea ratei de recuperare pentru petrolul conventional, forajul in Marea Neagra si gazele de sist.

„Dupa experienta Statelor Unite, cred ca niciun actor responsabil nu va refuza sa priveasca spre acest nou teritoriu … Suntem intr-un stadiu foarte preliminar”, a explicat ea, pentru Reuters.

Petrom a mai anuntat anterior ca ar putea sa-si extinda operatiunile spre gazele de sist dupa 2021. In iulie, compania americana Chevron a primit aprobarea de a face explorari in estul Romaniei.

„Urmarit cu atentie toate dezvoltarile pentru ca avem un favorit in Romania, care este Chevron. Undeva la finele planului strategic anual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Intrebata de Reuters daca Petrom ar putea intra intr-o campanie de explorare achizitionand terenuri cu potential de a detine gaze de sist mai devreme decat era prevazut, aceasta a raspuns: „Vom examina toate licitatiile pe care agentia nationala pentru resurse minerale le va lansa in anii urmatori”.

„Daca vor corespunde cu strategia noastra, daca sunt fezabile din punct de vedere al afacerilor, insemnand ca exista resursele, astfel de oportunitati vor fi luate in considerare”, a mentionat Mariana Gheorghe.

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe