OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 20:02 / 189 elite & idei

Mariana Gheorghe, Petrom: exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră va reduce factura la gaz pentru consumatorii din România

Mariana Gheorghe, Petrom: exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră va reduce factura la gaz pentru consumatorii din România

Exploatarea zăcământului din Marea Neagră, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la o emisiune televizată.

Potrivit acesteia, extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului. „Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Mariana Gheorghe.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil  au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Mariana Gheorghe a mai spus în următorii ani, peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni şi în România din hidrocarburi, petrol şi gaze. „Unul dintre efectele exploatării rezervelor de gaze din Marea Neagră va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din România”, a mai spus CEO-ul Petrom.

Mai mult, circa 600 de milioane de euro cumulate ar ajunge la bugetul Romaniei, pe toată durata exploatarii activului, iar exploatarea ar însemna 2, 3 milioane de euro contribuție la PIB, crearea a 26.000 de locuri de muncă pe an, potrivit Marianei Gheorghe.

„Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, dar sectorul energetic are vocația de a propulsa sectorul economic în asemenea perioade”, a mai spus CEO-ul Petrom.

Referitor la prețul benzinei, Mariana Gheorghe a spus că Petrom ține cont de nivelul de trai din România și aplică astfel o politică de prețuri moderată.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe