OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 20:02 / 260 elite & idei

Mariana Gheorghe, Petrom: exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră va reduce factura la gaz pentru consumatorii din România

Mariana Gheorghe, Petrom: exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră va reduce factura la gaz pentru consumatorii din România

Exploatarea zăcământului din Marea Neagră, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la o emisiune televizată.

Potrivit acesteia, extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului. „Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Mariana Gheorghe.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil  au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Mariana Gheorghe a mai spus în următorii ani, peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni şi în România din hidrocarburi, petrol şi gaze. „Unul dintre efectele exploatării rezervelor de gaze din Marea Neagră va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din România”, a mai spus CEO-ul Petrom.

Mai mult, circa 600 de milioane de euro cumulate ar ajunge la bugetul Romaniei, pe toată durata exploatarii activului, iar exploatarea ar însemna 2, 3 milioane de euro contribuție la PIB, crearea a 26.000 de locuri de muncă pe an, potrivit Marianei Gheorghe.

„Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, dar sectorul energetic are vocația de a propulsa sectorul economic în asemenea perioade”, a mai spus CEO-ul Petrom.

Referitor la prețul benzinei, Mariana Gheorghe a spus că Petrom ține cont de nivelul de trai din România și aplică astfel o politică de prețuri moderată.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe