Matei Bogdan
Publicat în 22 februarie 2023, 10:52 / 103 elite & idei

Marius Geanta: Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne

Marius Geanta: Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne

Am scris ieri despre interventia chirurgicala robotica, facilitata de conexiunea 5G, la o pacienta aflata la 4.650 de kilometri distanta de echipa chirurgicala, in China. 

Noutatea tine de tipul conexiunii (5G), pentru ca de altfel premiera mondiala a operatiilor ghidate robotic a avut loc pe 7 septembrie 2001, cand o echipa de medici condusă de profesorul francez Jacques Marescaux, aflata la New York, reusea o interventie chirurgicala robotica la o pacienta aflata într-un spital din Strasbourg. La acel moment, conexiunea a fost realizata printr-un cablu de fibră optică transatlatic! Momentul istoric avea sa fie pus in umbra mediatic de atentatele care au survenit peste numai 4 zile, pe 11 septembrie 2001. 

Cativa ani mai tarziu, la Paris, regretatul profesor de origine romana Adrian Lobonțiu, pionier mondial in domeniu, a reusit sa realizeze o operatie robotica la distanta, utilizand la acel moment o conexiune prin satelit. 

Asa se scrie, sub ochii nostri, istoria chirurgiei moderne, facilitata de tehnologie si dusa mereu la nivelul urmator de medici vizionari. 

PS. Profesorul Jacques Marescaux a primit in 2019 Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor, in cadrul unei ceremonii la Ambasada Romaniei de la Paris.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe