Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 11:22 / 51 elite & idei

Marius Geantă: Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2

Marius Geantă: Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a explicat care sunt pașii până la punerea pe piață a unui vaccin împotriva COVID 19 și care este stadiul cercetărilor la nivel mondial.

Aproape în fiecare zi vedem știri despre vaccinuri și tratamente împotriva infecției cu COVID-19. Însă de la apariția anunțurilor și până la punerea pe piață este o cale destul de lungă și foarte greu de estimat ca durată.

Ce se cercetează în prezent și care sunt rezultatele?

Dr. Marius Geantă: Pandemia Covid-19 a pus lumea medicală într-o situație fără precedent. În urmă cu 4 luni, știam doar că există o boală necunoscută, nouă, a cărei cauză – virusul SARS-CoV-2 – avea să fie identificată și descifrată pe data de 10 ianuarie 2020.

Atunci a început și cursa pentru descoperirea unui test diagnostic precis, a unei terapii cât mai eficiente și a unui vaccin care să ne protejeze față de infecție.

În prezent, există deja teste diag-nostice și de screening dezvoltate și folosite în întreaga lume, dar nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru a preveni transmiterea sau a facilita vindecarea infecției cu virusul COVID-19.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Este firesc, câtă vreme dezvoltarea de la zero a unui vaccin sau a unei terapii presupune un efort colectiv, de durată și un proces de reglementare extrem de riguros.

În timp ce comunitatea medicală își pune speranțele în descoperirea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19, la nivel global și european, companiile farmaceutice lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente, însă procesul este, cum spuneam, de durată.

Când vom avea un vaccin pentru COVID-19?

115 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 se află în dezvoltare, 7 în studii clinice de fază I și unul aflat deja în faza II.

Potrivit datelor oficiale, mai multe vaccinuri se află în prezent deja în faza I a studiilor clinice (studiu pe oameni) și alte peste 80 se află în stadiul de evaluare preclinică. În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12-15 ani.

Citiți interviul integral pe Newsweek.ro.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe