OraNoua.ro
Publicat în 27 mai 2015, 19:00 / 246 elite & idei

Marius Stoian despre volumul lui Sebastian Burduja

Marius Stoian despre volumul lui Sebastian Burduja

Sebastian Burduja și-a lansat marți, 25 iunie lucrarea „Între Speranță și Deziluzie. Democrație și Anticorupție în România Postcomunistă”, în format electronic, sub egida editurii Humanitas.

Prefața aparține profestorului  Larry Diamond, mentorul său de la Stanford University, iar postfața este semnată de Vladimir Tismăneanu.

Marius Stoian a apreciat în referința sa despre lucrare că „a defini volumul lui Sebastian Burduja drept un compendiu al anticoruptiei romanesti ar fi cu totul reductionist, simplificator.

Prin surse (referinte maximale ale domeniului), prin montajul academic al ideilor, prin scriitura si dublul atac sincronic si diacronic al fenomenului, prin consistenta, acest studiu complex se apropie mai degraba de ideea de tratat .

Viziunea cu totul speciala este consolidata de pozitia privilegiata cultural a autorului: el compune vectorii demersului intr-un permanent periplu intre sursa cunoasterii (Washington) si sursa fenomenului studiat (Bucuresti).

Din aceasta intrepatrundere, amplificata de forta mintii lui Burduja, rezulta si caracterul original-utilitatea practica a lucrarii. Fiindca, dincolo de inventarul problemelor si institutiilor, Burduja propune solutii pentru eradicarea coruptiei, devenind un lansator de idei practice si metodologii de aplicare.

Coalitia pentru certificarea companiilor curate este numai una dintre aceste idei de care luasem cunostinta in urma cu cativa ani, la un pranz cu autorul lucrarii si pe care astazi o regasesc completata si structurata in interiorul copertilor, dar si in plina procedura de decolare feat. Centrul Roman de Politici Europene si Fundatia Romanian Business Leaders sau Clubul Romania (in alt plan)- semn ca teoreticianul Burduja este dublat in permanenta de omul de actiune care isi doreste visul transformat in realitate.

Traitor in mainstream-ul global al ideilor, sondor meticulos al interstitiilor si subtilitatilor, Burduja propune si transpune designul unei noi epoci, grefata pe un nou tip de constiinta. „Intre speranta si deziluzie”, Sebastian Burduja alege calea actiunii intarite  de cunoastere. Un indiciu serios ca atat personajul cat si lucrarea sa nu vor face casa buna cu anonimatul.

 

 

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

PoliticSebastian Burduja: Care vor fi top 3 prioritati PNL

EconomieAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

ExternBarbu Mateescu: Sistemul de vot la localele din Ungaria este exact ca la noi – un singur tur.

EvenimenteMarian Murguleț: ONRC cred că este cea mai digitalizată instituţie din România. La polul opus se află ANAF

CulturaRadu Preda: Haosul organizat

SocialMarian Staş: Nebunul Curţii Şcolii

MoldovaIulian Chifu: Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în TransnistriaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe