OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 17:00 / 241 elite & idei

Marius Stoian, întâlnire privată cu Robert D. Kaplan

Marius Stoian, întâlnire privată cu Robert D. Kaplan

Marius Stoian s-a întâlnit duminica trecută, cu Robert D. Kaplan, unul dintre „primii 100 de gânditori ai lumii”, după cum apreciază revista Forein Policy.

În cursul vizitei sale în România, prilejuită de lansarea lucrării „Răzbunarea geografiei”,  analistul-șef pe probleme de geopolitică al Stratfor a fost primit de președintele Traian Băsescu la Cotroceni, unde a avut loc un schimb de opinii despre noua situație de securitate din Europa și despre potențialele evoluții din regiune.

Analistul Stratfor a vorbit despre vulnerabilitățile țării noastre în contextul situației din Ucraina: „Cred că provocările strategice pentru România şi pentru vecinii ei sunt protejarea, nu împotriva unor acţiuni  imediate din partea Rusiei, ci împotriva unei subminări subtile în următoarea jumătate de deceniu”.

Bun cunoscător al realităților din România, Kaplan apreciază că „in punct de vedere geografic, România este binecuvântată. Are Delta Dunării, acces spre centrul Europei pe       Dunăre. În comparaţie cu vecinii săi, are resurse energetice mari, resurse minerale strategice, hidrocarburi, gaze   de şist ce pot fi exploatate. Provocarea României este să construiască instituţii puternice, instituţii impersonale     care să fie eficiente pentru a face din România un loc care să vrei să vii să faci afaceri în secolul al XXI-lea”.

Robert D. Kaplan este autorul a 14 cărţi de politică externă şi călătorii, traduse în numeroase limbi străine, printre care se numără „Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power”, „Balkan Ghosts: A Journey through History” şi „Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos”. A fost, timp de peste un sfert de secol, corespondent pe politică externă pentru publicaţia The Atlantic. În 2011, Foreign Policy l-a desemnat printre „primii 100 de gânditori ai lumii”.

În 2012, s-a alăturat Stratfor în calitate de analist geopolitic principal. Din 2009 până în 2011, Kaplan a fost membru al Comitetului de Politici de Apărare condus de secretarul american al Apărării Robert Gates. Din 2008, este „senior fellow” la Center for a New American Security din Washington. Din 2006 până în 2008, a fost visiting professor de securitate naţională al promoţiei 1960 din cadrul Academiei Navale a Statelor Unite, Annapolis.

robert-kaplan-marius-stoian-4400

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe